rikukivela Kirjoituksia lähinnä erilaisista epäkohdista

Suomen menetetty vuosikymmen 2008–2017

  • Suomen menetetty vuosikymmen 2008–2017
  • Suomen menetetty vuosikymmen 2008–2017
  • Suomen menetetty vuosikymmen 2008–2017

Raa'asti tilastoja tutkailemalla tämä lama näyttää pahemmalta kuin 1990-luvun lama. Se ei kuitenkaan vaikuta olevan sitä julkisessa/poliittisessa tietoisuudessa ja kansalaisten mielissä. Se johtuu todennäköisesti työttömyydestä, joka on selvästi alhaisempi kuin 1990-luvun pahimpina vuosina. Työttömyys on nyt alhaisempi kuin silloin kahden tekijän vuoksi: 1) muuttunut ikärakenne ja 2) työn tuottavuuden järkyttävän surkea kehitys. Kumpikin näistä syistä on huono asia taloudelle.

 

Aloitetaan teollisuustuotannosta. Se on tasoromahtanut, kuten oheisesta käyrästä näette. En nyt millään löydä Tilastokeskuksen sivuilta sitä sivua, jolta löytyy yhdessä sarakkeessa teollisuustuotannon volyymin muutos vuosittain. Muistista sanon, että vuonna 1991 Suomen teollisuustuotanto pieneni noin 9 prosenttia. 1990 ja 1992 volyymin muutos oli aika lailla nollassa.

 

Viennin romahduksen ymmärtää jälleen oheisesta kuviosta paremmin kuin sanallisesti välitettynä. 1990-luvulla pahin vuosi oli 1991, jolloin viennin käypähintainen arvo (ei siis volyymi) väheni 8 prosenttia edellisestä vuodesta.

 

Työn tuottavuus kasvoi koko 1990-luvun laman ajan. Sen sijaan romahdusvuonna 2009 ihmisiä ei pantu pihalle lainkaan siinä määrin, mitä romahtaneen tuotannon perusteella olisi kuviteltu. Silloinen pääministeri, Vanhasen Matti, taisi Lehman Brothersin vararikon jälkeen vedota yrityksiin massairtisanomisten välttämiseksi. Yritykset totisesti – ainakin tilastojen valossa – tottelivat.

 

Tätä voi verrata Amerikan Yhdysvaltojen kehitykseen. Vuonna 2009 USA:n BKT pieneni 2,8 prosenttia edellisestä vuodesta. Työttömyys tällä vähenemällä saatiin 2008 vuoden 5,8 %:sta 2009 vuoden 9,3 %:iin. Työttömyys kasvoi 3,5 prosenttiyksikköä.

 

Suomessa vuonna 2009 BKT pieneni 8,5 prosenttia (eniten koko silloisella euroalueella) edellisestä vuodesta. Työttömyys tällä tuotannon vähenemällä nousi vain 2008 vuoden 6,4 %:stä 2009 vuoden 8,2 %:iin. Työttömyys kasvoi vain 1,8 prosenttiyksikköä!!

 

Jos Suomen 2007 BKT:lle annetaan suhdeluvuksi 100, suhdeluku on tänä vuonna hitusen päälle 95. BKT:n pitäisi kasvaa keskimäärin vuodessa noin 1,3 prosenttia vuosina 2014-2017, jotta Suomen BKT saataisiin takaisin vuoden 2007 tasolle. Tämä ei vielä huomioi asukkaiden määrän kasvua. Koska Suomen väkiluku kasvaa vajaa puoli prosenttia vuosittain, näyttää siltä, että parhaimmillaankin vuonna 2017 Suomen BKT asukasta kohden ei ole juuri lainkaan vuoden 2007 tasoa korkeammalla. Minä alkaisin jo puhua menetetystä vuosikymmenestä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän rikukivela kuva
Riku Kivelä

Kaksi ensimmäistä kuvaajaa on Valtiovarainministeriön uusimmasta suhdannekatsauksesta. Tuottavuuskäyrä on Tilastokeskuksen tekemä. Julkisilla varoilla tuotettuja siis. Toivottavasti en riko mitään pykälää käyttäessäni suoraan niitä. Siinä on kolme todella olennaista tilastokuvaajaa.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Et riko. Ns. yleishyödyllisten instituutioiden kuvaajat ovat vapaasti käytettävissä (IMF, Tilastokeskus, VM jne.)

Lisäys: Kunhan lähde mainitaan. Kannattaa rajata kaapattu kuva niin, että sen kuvan ohessa oleva lähde näkyy, usein sen saa helposti mukaan.

Ari Lotvonen

Ei olisi uskonut, kun maatiin Kauhavan keskikoulun urheilisalissa -86, luutnantin jämät kaulassa, että Suomi muuttuu.

Ja muuttui huonommaksi. Laiha poika.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Asuttiin joskus muutama vuosi Kauhavalla. Nyt sieltä lopetetaan ilmasotakoulu ja kenttä ruohottuu...

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Lama ei ole iskenyt yhtä pahasti kuin 90-luvulla, koska valtion tuottavaa omaisuutta, kansallisvarallisuutta ja luonnonvaroja on myyty pilkkahinnalla ja valtion on ottanut ennätysmäisestä velkaa. Mutta kun omaisuus on myyty kokonaan ja velkaakaan ei enää saa, silloin kansalaiset heräävät laajalla mitalla ja alkaa selvittäminen mitä oikein on tapahtunut.

Tätähän poliittinen eliittimme pelkää ja siksi poliisin ja viranomaisten valtuuksia on lisätty ennätysmäisesti! Vaikka mikään muu rikollisuus ei ole lisääntynyt niin paljon kuin viranomais- ja poliittinen rikollisuus, joihin ei myöskään puututa asianmukaisesti!

Ari Lotvonen

Kuule, minä olen rötväillyt ja saanut vihat niskaan. Minua on haukutrtu rotaksi ja poaskaksi.

Sinä olet hyvä poika, senkun annat mennä.

Minäkin ruoksain RAUK:ssa naaltunnelin läpi ensimmäisenä, eikä tuli tarttunut. Ja sen jälkeen ei kukaan uskaltanut juosta.

Olin ainoa jätkä, joka meidän RAUK:ssa uskasi mennä napaltunnelin läpi.

Pikku homma.

Utajärveltä, oulun pokia. Käy Aimon ja Lähtevänojan Eskon luona kylässä. Siellä on paikkoja.

Ari Lotvonen

Iski mullekin sarkoidoosi.

Vaimo jätti ja otti lapset ja jatkoi valehtelua.

En jaksanut juosta portaita ylös, halusin tappaa itteni.

Kyllä se siitä, kyllä se siitä,... Nyt jaksaa mennä aamulla pötyävuoren päälle.

Ari Lotvonen

Paljoho tuli PISA:ssa pisteitä, ettei taas hävitä. Voi että kun se on niin mukavaa, kun Suomi on niin hyvä.

Jorma Ollila ei uskaltanut juosta napaltunnelin läpi.

Olin ainoa jätkä RAUK:ss joka uskalti. - Ikäryhmässä, ja uskallan uudestaan.

Queens Of The Stone Age - No One Knows:
http://www.youtube.com/watch?v=s88r_q7oufE

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Ihailen kyllä optimismiasi. Se auttaa. Et suostunut lainkaan pohtimaan seuraamuksia tästä itseaiheutetun deflatorisen laman piehtaroinnista. Minä näen vielä tänä päivänäkin 90-luvun alun valuuttasekoilujen "tuotoksia".

Mielenterveysongelmat (masennus, syrjäytyminen) johtavat nekin heikompaan tuottavuuteen, ja ne aiheuttavat suuremman laskun tähän maahan, ja moneen muuhun eurooppalaiseen maahan.

90-luvulla asiat sentään ratkaistiin melko nopeasti niin, että pääsimme takaisin jaloillemme. Nyt olemme pahentaneet tilannettamme useamman vuoden, eikä vieläkään riittävä määrä kansalaisia ole halukkaita korjaamaan tilannetta.

Toivottavasti olet oikeassa, ja selviämme tästä vain yhdellä kadotetulla vuosikymmenellä.

Käyttäjän rikukivela kuva
Riku Kivelä

Tuota – jos minulle kirjoitat – , minä en ottanut tulevaisuuteen tässä kirjoituksessa mitään muuta kantaa kuin että voitaisiin jo alkaa puhumaan menetetystä vuosikymmenestä. Muunlainen kehitys vaikuttaa tällä hetkellä epätodennäköiseltä.

Tulevaisuudennäkymistä kirjoitan seuraavissa kirjoituksissa. Muun muassa yksi tärkeä tekijä on se, millaisen (taloustuho)politiikan EU omaksuu Pariisin ilmastoneuvotteluissa vajaan kahden vuoden päästä.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Tarkoitus oli ainakin kirjoittaa sinulle.

Olen samaa mieltä kanssasi siitä, että tästä seuraa kadotettu vuosikymmen. Olen sitä mieltä, että se tuskin riittää.

Siksi pidän sinua optimistina. :)

Käyttäjän JuSa kuva
Juhani Sademaa

Niin. Tuo tuottavuuden surkea kehitys on ongelmista suurin yksityinen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset