rikukivela Kirjoituksia lähinnä erilaisista epäkohdista

Sähkön siirtohintojen nousupaineet ylireagoinnin takia?

Taas on uutisoitu sähkön siirtohintojen noususta. Energiamarkkinavirasto odottaa paikoin 40–50 prosentin nousua. Siirtoyhtiöt joutuvat tekemään miljardien eurojen investoinnit lainsäädännön muutosten vuoksi. Laki tuli voimaan viime syksynä. Linkki: http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2013/20130588 

Muutos juontaa juurensa vuoden 2011 myrskyjen sähkökatkoihin. Kustannuksiksi on arvioitu 15 vuoden aikana 3,5 - 5,5 miljardia euroa. Maakaapelointi maksaa kolme kertaa enemmän kuin perinteinen kaapelointi. Kaapelointia joudutaan uusimaan, koska laissa määritellään tarkoin, kuinka kauan katkos saa kestää. Toimitusvarmuusvaatimukset ovat tiukat. Myös korvauksia nostettiin.

Mieleeni tulee, että onko tässä mitään järkeä. Onko todella mahdollista (todennäköistä), että näillä muutoksilla estetään sähkökatkoja vähintään arvioitujen kustannusten verran? En ole asiantuntija, mutta kustannukset vaikuttavat suurilta hyötyihin nähden.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Veikkaan, että maakaapeleiden vaihtaminen, joka kuitenkin on joskus edessä, on kalliimpaa kuin ilmakaapeleiden vaihtaminen. Miksi ei ole otettu harkintaan ilmakaapelien nostamista puiden latvojen yläpuolelle, siellä missä on puita? Kallista lienee sekin, mutta huollon luulisi olevan helpompaa ja siten halvempaa.

Kymenlaakson Sähkö(verkko) tiputti vuodenvaihteessa siirtohintojaan. No sähköveron nosto kuitannee tämänkin.

Käyttäjän rikukivela kuva
Riku Kivelä

https://www.talouselama.fi/uutiset/varaudu-melkois...

Roger Wessman on blogissaan kirjoittanut tästä asiakokonaisuudesta. Liittyen Carunan hinnankorotuksiin ja muihin, joita julkisuudessa on ollut. Monilta on mennyt asian tausta ja ydin ohi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset