rikukivela Kirjoituksia lähinnä erilaisista epäkohdista

Suomesta pysyvästi köyhempi

Kun aikoinaan päätettiin kehitysavun 0,7 %:n tavoitteesta, ei tiedetty, että myöhemmin tulee jokin tilastouudistus, joka tekee tavoitteesta kalliimman ja vie vieläkin enemmän "kalapuikkoja koululaisten pöydistä".

 

Toinen vaikutus on YLEn TV-uutisten (6.6.2014 20:30) mukaan se, että Suomen maksut EU:lle nousevat selvästi. Nostaako tämä uudistus kaikkien EU-maiden BKT:tä? Jos kyllä, silloinhan kaikki joutuvat maksamaan EU:lle lisää ja EU:n tulot nousevat.

 

Tietääkö kukaan, miten eri EU-maiden luvut nousevat? Nyt olisi kiinnostava ja tärkeä tietää.

 

Suomen luvut nousevat uutisen mukaan arviolta noin 4 %. Suomen bruttokansantulo oli ennakkotietojen mukaan viime vuonna 195 miljardia euroa.  Se nousisi siis 203 miljardiin. Näillä laskettuna kehitysapuun menisi 56 miljoonaa euroa enemmän. TV-uutisissa puhuttiin vain 35 miljooonan lisämenosta, joka aiheutuisi kasvaneista EU-maksuista. Tämä uudistus tulee kuitenkin selvästi kalliimmaksi tulevaisuudessa kehitysavun lisäyksen takia.

 

Mitä paremmin menee, sitä kalliimmaksi tämä uudistus käy.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän rikukivela kuva
Riku Kivelä

Suurimpina kärsijöinä näyttää olevan Suomi ja Ruotsi. Voittajina kehitysavun saajat.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Kehitysaputavoite on tuo 0.7 prosenttia BKT:stä. Siinä on korostettava sanaa "tavoite". Suomi taitaa olla tavoittanut tuon osuuden joskus tai sitten ei. Nyt uutisten mukaan kansantalouden tilinpidon laskenta muuttuu ja taisi esim. bkt nousta. Se vaikuttaa mm Suomen maksuosuuteen EU:lle ja myös tuohon kehitysapuun siis sen tavoitteeseen 0.7 prosenttia BKT:stä.

Laskentamuutos ei varmaankaan kaada Suomea.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Suomen elintasopudotus taitaa olle kymmenisen prosenttia, muttei pelkästään blogin käsittelemien syiden vuoksi:

"Osoitamme, että toisin kuin 1990-luvun alkupuolella, euroalueen maat eivät ole finanssikriisin jälkeen palanneet normaaliin talouskasvuun, Saksaa lukuun ottamatta. Talouskasvun puute on johtanut noin 10 prosentin tuotantokuiluun, hyvinvointitappioon ja euroalueen elintason laskuun. Kriisimaissa tappiot ovat tätä suuremmat Saksan ollessa suurin nettohyötyjä."
("Euron Tulevaisuus", 2014, toim. prof. Vesa Kanniainen, s. 10)

Näin kuvana eli pylväät v:n 2009 jälkeen:
http://fi.tradingeconomics.com/finland/gdp

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Jos Suomen elintasoa voitaisiin pudottaa vain kerskakulutuksen osalta, niin olot paranisivat.
Vai kuinka?

Käyttäjän rikukivela kuva
Riku Kivelä

Kehitysapua joudutaan maksamaan myös talouden osa-alueista, joista ei kerry verotuloja, esim. huumekauppa, prostituutio ja salakuljetus. Turha alkaa tässä selittämään, lukekaa tämä: http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/...

Kehitysapupiirit ovat vaienneet asian kuoliaaksi, mutta auta armias jos olisi ollut toisin päin. Kehitysaputavoite pitäisi laskea vastaamaan vanhaa 0,7:ää tai laskea tulevaisuudessakin kehitysapurahat vanhan kansantalouden tilinpidon mukaan.

Ja kyllä, Suomen BKT nousi uudistuksessa enemmän kuin EU:ssa keskimäärin, mikä tarkoittaa sitä, että tämän tilastomuutoksen takia Suomen nettomaksut EU:lle kasvavat (ceteris paribus).

Tämä on tärkein kuva tuossa linkissä: http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset