rikukivela

Syntyvyys kääntyi kasvuun

Viime aikoina ja aivan viime päivinä on ollut juttua tiedotusvälineissä Suomen syntyvyydestä. Aivan viime päivinä Antti Rinne ja "synnytystalkoot", tänään Helsingin Sanomat kirjoittaa, että lasku näyttää kiihtyvän.

 

Järjetöntä ja luokatonta keskustelua julkisessa sanassa jälleen kerran. Tilastokeskus nimittäin julkisti torstaina "väestön ennakkotilaston" heinäkuun luvut, joiden mukaan elävänä syntyneiden määrä kääntyi vuosien laskun jälkeen nousuun vuoden takaiseen verrattuna. Ennakoin jo edellisen (kesäkuun) tilastojulkistuksen pohjalta, että lähikuukausina lasku (YoY) päättyy. Meinasin jo silloin kirjoittaa, että lasku näyttäisi olevan päättymässä, kun silloinkin oli ollut syntyvyyden laskusta ja sen mukamas kiihtymisestä juttua.

 

Heinäkuussa 2017 Tilastokeskuksen mukaan syntyi elävänä 4 609 lasta. Heinäkuussa 2016 syntyi korjattujen, lopullisten tilastojen mukaan elävänä 4 619 lasta, ensimmäisen julkaisun ollessa 4 602 lasta. Lopullinen luku korjaantuu aina muutamilla kymmenillä ylöspäin.

 

Keskustelu laahaa perässä. Kun syntyvyys oli jo kääntynyt laskuun vuonna 2011 ja sen jälkeen, puhuttiin edelleen, kuinka taantuma taas nostaa syntyvyyttä (2010 edellinen huippu, sitä edellinen huippu 1992).

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Kovin marginalisia ovat esittämäsi luvut hieman päälle 4600. Pitäisi olla ainakin tuhat lisää, eikä taida riittää, että syntyvyys olisi kuolleisuuden tasolla, jollon väkimäärä ilman maahantulijoita pysyisi ennallaan.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Mitä pahaa siinä on, että suuret melkein lapsettomat ikäluokat tulevat hiljalleen ja luonnollisesti tuonelan virran rannalle. Tulevina parina vuosikymmenenä kuolleita on väkisinkin enemmän kuin syntyneitä. Ihmiset ja heidän taloutensa sopeutuvat automaattisesti näihin muutoksiin.

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki

Lasten hankkiminen on henkilökohtainen ratkaisu.

Käyttäjän rikukivela kuva
Riku Kivelä

"Väestön ennakkotilastosta ei tuoteta uusia julkistuksia vuonna 2017

Väestön ennakkotilastosta ei tuoteta enää vuonna 2017 uusia julkistuksia. Tilaston vuotta 2017 koskevat korjatut luvut julkistetaan myöhemmin erikseen ilmoitettavana ajankohtana.

Tilastokeskus siirtyi vuoden 2017 alussa vastaanottamaan uudenmuotoista väestönmuutosaineistoa, mikä edellytti merkittäviä muutoksia tietojen käsittelyyn. Tilaston tietojen laadun varmistamiseksi tarvitaan edelleen lisätyötä."

http://tilastokeskus.fi/til/vamuu/vamuu_2017-11-28...

Jäämme odottamaan, mitä sieltä tulee. Seuraava julkistus 31.1.2018.

Syyskuun luku oli muistaakseni vuodentakaista pienempi, eikä edes vähän vaan muutamalla sadalla. Elokuussakaan ei muistaakseni tullut nousua vuodentakaiseen. En voi tarkistaa lukuja, koska Tilastokeskus on pyyhkinyt kaikki vuoden 2017 "Väestön ennakkotilasto"n luvut pois tietokannasta. Saatan muistaa väärin. Muistini on huonontunut muutaman vuoden takaisesta suuresti.

Koko blogikirjoitus perustui siis Tilastokeskuksen julkaisuun, joka on sittemmin peruttu. Kaikki on vedetty takaisin. Mitään ei ole julkaistu vuodesta 2017.

Käyttäjän rikukivela kuva
Riku Kivelä

Ei tullut mitään. Seuraava julkistus on nyt merkitty päivämäärälle 26.4.2018. Mitään tiedotetta asiasta en ole huomannut.

Käyttäjän rikukivela kuva
Riku Kivelä

http://www.stat.fi/til/vamuu/vamuu_2018-02-02_uut_...

Kommentista seuraavana päivänä eli 2.2. ilmestyi seuraava: "Kunnittaiset ennakkoväkiluvut julkistetaan 15.2.2018

Tilastokeskus julkistaa vuoden 2017 kunnittaiset ennakkoväkiluvut 15.2.2018. Julkistuksessa ei ole ennakkotietoja vuoden 2017 väestönmuutoksista, niiden julkistamisesta tiedotetaan samoin 15.2.2018. Kunnittaiset ennakkoväkiluvut julkaistaan myös tietokantataulukkona.

Tilastokeskus siirtyi vuoden 2017 alussa vastaanottamaan uudenmuotoista väestönmuutosaineistoa. Uudenmuotoinen aineisto edellytti merkittäviä muutoksia sekä tietojen käsittelyyn että tilastotuotannossa käytettäviin ohjelmiin. Väestönmuutostietojen käsittelyssä on edelleen ongelmia eikä väestönmuutosten ennakkotietoja voida julkistaa ennen kuin tietojen laadusta voidaan olla varmoja."

Kysymys kuuluu, miksi Tilastokeskus siirtyi vuoden 2017 alussa vastaanottamaan uudenmuotoista väestönmuutosaineistoa?

Käyttäjän rikukivela kuva
Riku Kivelä Vastaus kommenttiin #6

"Väestön ennakkotilaston 2017 tiedoista kaksi erillistä julkistusta

Tilastokeskus on julkistanut vuotta 2017 koskevat väestön ennakkotilaston väkilukutiedot 15.2.2018. Ennakkotilasto vuoden 2017 väestönmuutoksista tuotetaan erillisenä julkistuksena 6.3.2018.

Vuoden 2018 tammikuun ennakkotilasto julkistetaan 15.3.2018 ja helmikuun ennakkotilasto 6.4.2018. Maaliskuun 2018 ennakkotilastosta lähtien palataan tilaston tuotannossa Tilastokeskuksen julkaisukalenterin mukaiseen normaaliin julkaisurytmiin."

http://www.stat.fi/til/vamuu/vamuu_2018-02-15_uut_...

Yllä oleva ilmestyi eilen.

Käyttäjän rikukivela kuva
Riku Kivelä

Nyt tilasto näyttää, että heinäkuussa 2017 syntyi elävänä 4 608 lasta.

Tänään julkaistu väestön ennakkotilasto näyttää, että kesäkuussa 2018 syntyi elävänä 4 029 lasta, kun taas vuoden 2017 kesäkuussa 4 396.

Tämänpäiväisten kuukausilukujen ja niiden vuodentakaisten vertailukuukausien perusteella näyttää, että syntyvyys ei ole vielä kääntynyt kasvuun.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset