rikukivela Kirjoituksia lähinnä erilaisista epäkohdista

Kivihiilikiellot EU:ssa ja vapaakauppa

Ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen on päättänyt selvittää, voitaisiinko kivihiilen energiakäyttö kieltää lainsäädännöllä jo 2025. Hallitus on jo päättänyt, että kivihiilen käytöstä energiantuotannossa luovutaan vuoteen 2030 mennessä. EU-maissa on muuallakin tällaista liikehdintää.

 

Tuon esille tässä yhden asian. Turkissa on 67 kivihiilivoimalaa, kuusi rakenteilla, ainakin 73 uutta yksikköä suunnitteilla. Turkki nojaa tulevaisuudessakin kivihiileen halvan sähkön tuottamiseksi. Turkin teollisuustuotteet pääsevät EU-alueelle ilman tullimaksuja. Tähän ei ole tulossa muutosta. EU:n ja Turkin tulliliittoa ollaan uudistamassa. Sitä ollaan laajentamassa palveluihin ja julkisiin hankintoihin. Turkki haluaisi päästä myös neuvottelemaan kauppasopimuksista, joita EU tekee. Kuten EU-maa. Turkki haluaa kaikki hyödyt EU:sta, muttei mitään kustannuksia ja haittoja. Turkki ei suostu ratifioimaan Pariisin ilmastosopimusta ennen kuin se saa pitävät takeet siitä, että se on oikeutettu saamaan ilmastorahoitusta ja teknologiasiirtoja tulevinakin vuosikymmeninä. Turkin BKT per asukas on jo nyt korkeampi kuin useassa EU-maassa. Ja Turkki ottaa koko ajan Länsi-Eurooppaa nopeasti kiinni. Talouskasvu on ollut erittäin vahvaa AK-puolueen valtaannoususta lähtien. Uusimman tilaston mukaan kolmannella neljänneksellä 2017 talous kasvoi 11,1 prosenttia vuoden takaisesta.

 

EU:n ulkopuolisissa Balkanin maissa on rakenteilla ja suunnitteilla paljon uutta kivihiilivoimaa toisin kuin EU-maissa. Sähkön hinta siellä on jo nyt Euroopan matalin Eurostatin tilastojen mukaan (Ukrainassa vielä edullisempaa). Varsinkin Bosniaan ja Serbiaan on tulossa paljon lisää kivihiilivoimakapasiteettia, melkein poikkeuksetta kiinalaisrahalla. Nämä maat voivat viedä kaikki halvalla sähköllä tuottamansa tuotteet EU-maihin ilman tuontitulleja tai määrärajoituksia.

 

Turkki, Bosnia ja Hertsegovina, Serbia, Makedonia, Kosovo, Montenegro ja Albania eivät tietenkään joudu osallistumaan EU:n päästökauppaan, johon EU:n alueella toimivat kivihiilivoimalat joutuvat osallistumaan. Instrument for Pre-accession Assistance II -rahoitusta EU:lta nämä maat sen sijaat saavat 11,7 miljardia euroa vuosina 2014-2020. Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankki tukee näitä maita miljardeilla. Euroopan investointipankki on tukenut pelkästään Turkkia vuodesta 2000 lähtien noin 26 miljardilla eurolla. Näiden EU-rahojen päälle tulee EU-jäsenmaiden oma kehitysyhteistyörahoitus näissä maissa.

 

”Hiilitulleista” on puhuttu vuosikymmeniä. Tarve niille on lisääntynyt koko ajan. Niiden käyttöönoton todennäköisyys on vähentynyt koko ajan. EU on viime aikoina kunnostautunut vapaakauppasopimusten tekemisessä. Ei ole näköpiirissä sellaista poliittista tilannetta, jossa EU laittaisi Balkanin maille tuontitulleja. Nykyinen tilanne oman maan talouden vahingoittamiseksi jatkukoon ja pahentukoon.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän KansalainenKane kuva
Markku Nieminen

"Nykyinen tilanne oman maan talouden vahingoittamiseksi jatkukoon ja pahentukoon."

Niin tulee tapahtumaankin. Siitä pitävät Kepu, ja vihervasemmisto huolen!

Käyttäjän rikukivela kuva
Riku Kivelä

Turkin talous kasvoi reaalisesti 7,4 %:a vuonna 2017. Enemmän kuin Intiassa ja Kiinassa! BKT:n tason ollessa paljon korkeampi. Matalalta tasolta on tietenkin paljon helpompi saavuttaa hurjia prosenttikasvuja edellisestä vuodesta.

Turkin talous on kasvanut aivan hurjasti AK:n valtaannousun jälkeen. Tämä on aina hyvä muistaa, kun ihmetellään, miksi heitä äänestetään.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset