rikukivela

Suomen ei pidä lahjoittaa rahaa Irakille huomisessa "jälleenrakennuskokouksessa"

Kehitysministeri Anne-Mari Virolainen osallistuu huomenna Kuvaitissa järjestettävään "Irakin jälleenrakennuskokoukseen". Yleisradion teksti-tv:n sivun 138 (klo 20:51 12.2.2018) mukaan Irak vaatii 72 miljardia euroa. Yli kaksi kolmannesta summasta tarvitaan vasta "pidemmällä aikavälillä".

Suomen ei tule antaa Irakille mitään. Irak on maailman viimeisiä niin sanotun "halvan öljyn" maita. Irakissa on suuret hyödyntämättömät öljyvarat ja mahdollisesti paljon vielä löytämättömiä varoja. BP antaa uusimmassa katsauksessaan (BP Statistical Review of World Energy 2017) Irakille vuoden 2016 lopun todistetuiksi öljyvaroiksi (total proved reserves) 153 miljardia tynnyriä (1 tynnyri noin 158,987 litraa). Edellisen vuoden julkaisuun verrattuna Irakin öljyvarat nousivat 10 miljardilla tynnyrillä.

Maakaasua Irakilla on myös paljon. BP antaa luvun 3,7 biljoonaa kuutiometriä. Kymmenen vuotta aikaisemmin 3,2 biljoonaa kuutiometriä. Pelkästään maakaasun tulevasta viennistä (tähän asti Irak on käyttänyt kaasunsa itse, kaasua roihuttamalla heitetty hyvinvointia myös hukkaan ja aiheutettu turhia kasvihuonekaasupäästöjä) on odotettavissa jättitulot.

Irakilla on maailman toiseksi suurimmat fosfaattivarat.

Saahan sitä pyytää (jos kehtaa ja on itsekäs), mutta Suomen ei pidä mitään antaa.

Tuon esille yhden asian, joka on jäänyt vähälle huomiolle Suomessa. Mosulin taistelut olivat kuukausia melkein päivittäin uutisissa Suomessa ja maailmalla. Kaupunkia vallattiin vähä vähältä ja ns. vanhan kaupungin ahtailla kujilla oli hankala edetä. (Erä)Voitosta ilmoitettiin moneen otteeseen. No, eikö kukaan ajattele, miksi samanlainen mediarumba ei ollut silloin, kun vastaosapuoli valloitti kaupungin? Mosulissa oli kymmeniä tuhansia (erään lähteen mukaan 30 000 Irakin armeijan sotilasta ja saman verran valtion poliiseja) miehiä puolustamassa sitä. Irakin ja Syyrian islamilaisella valtiolla oli muutama sata tai enintään tuhatkunta hyökkääjää. Miesylivoima oli aivan ylivoimainen puolustajien hyväksi. Tietääkseni lisäksi yleensä puolustaminen vaatii vähemmän resursseja verrattuna hyökkääjään. Varustelutaso oli Irakin joukoilla myös parempi.

Mitä tapahtui? Mosulin miljoonakaupungin valloitus tapahtui muutamassa päivässä. Mikä ratkaisi? Taistelutahto. Asia uutisoitiin pienellä ulkomaansivun muutaman lauseen "Lyhyesti"-sivunreunajutulla. Vertaa uutisointiin Mosulin takaisinvaltauksesta. YLE:kin lähetti toimittajan Mosuliin tekemään monta juttua TV-uutisiin.

Huomenna kerätään rahaa Mosulin ja muiden alueiden "jälleenrakentamiseen" ja "sodasta" toipumiseen. Länsi-Eurooppa joutuu maksumieheksi, koska irakilaisia sotilaita ei huvittanut tehdä työtään. Mosul olisi säästynyt tuholta, jos irakilaiset olisivat viitsineet puolustaa sitä. Pelkästään Mosulin räjähteiden raivaaminen maksaa paljon. Paljon halvemmaksi olisi tullut, jos USA:n, Ranskan ja Britannian ilmaiskut olisivat olleet käytettävissä jo 2013 ja 2014, vaikka ilman Irakin lupaa. Mutta ihan Irakin omilla voimillakin ISIV (Irakin ja Syyrian islamilainen valtio) olisi ollut helposti lyötävissä, jos taistelutahtoa olisi ollut.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (26 kommenttia)

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Suomihan voi antaa Irakiin osaavaa rakennustoimintaa. Tietenkin kohtuukorvausta vastaan.

Juha Hämäläinen

Irakin tuhojen korvaaminen kuuluu länsiliittoutumallevja irakilaisille. Kärjessä korvausten maksajana tulee olla USA. Se on kuitenkin 15 vuotta käyttänyt Irakin öljytuloista osan sotakustannustensa kattamiseen.

Suomen ei todella tule laittaa senttiäkään Irakiin vaan lähettää sieltä tulleet pakolaiset USAan ja Englantiin. Nämä ovat kaaoksen pääsyylliset.

Käyttäjän rikukivela kuva
Riku Kivelä

"Se on kuitenkin 15 vuotta käyttänyt Irakin öljytuloista osan sotakustannustensa kattamiseen."

Lähde?

USA:han vetäytyi Irakista jo kauan sitten. https://en.wikipedia.org/wiki/Withdrawal_of_U.S._t...

Tämä blogikirjoitus koskee tämänpäiväistä (13.2.) kokousta ja ISIV-Irak -sotaa. "Länsiliittouman" ei pidä lahjoittaa kokouksessa Irakille mitään. Kehitysapurahoille on suurempi tarve muualla. Irak ei edes ole köyhä, kehittymätön kehitysmaa. BKT asukasta kohden 2016 oli 16 087 ostovoimayhdenvertaista US dollaria Maailmanpankin tilaston mukaan.

Pakolaisiin tämä kirjoitus ei liittynyt mitenkään.

Todella monet uskoivat ja useat luulevat vieläkin, että USA meni Irakiin varastamaan öljyt. Näinhän ei käynyt.

Irakissa ulkomaiset öljy-yhtiöt ovat olleet haluttomia tekemään sopimuksia, koska Irak on sanellut niin huonot ehdot. Sopimukset ovat menneet mm. kiinalaisille valtionyhtiöille, koska sopimuksilla ei ole ollut mahdollista tehdä yhtään voittoa, vaan kaikki menee Irakille. Kiina saa öljyä, mutta kiinalainen öljy-yhtiö tekee nollatulosta Irakissa tai jopa tappiota. Öljy-yhtiölle maksetaan reilu dollari tuotettua tynnyriä kohden, eikä aina edes sitä, jos ehdot eivät täyty. Irak ei myönnä tuotannonjakosopimuksia tai anna yhtiöiden omistaa tuotantoaan. Huutokaupassa voittaa yhtiö, joka tarjoaa alimman hinnan ja huonoimmat ehdot itselleen.

http://www.nytimes.com/2013/06/03/world/middleeast...

Juha Hämäläinen: "...korvausten..."

Tässä ei ole kysymys korvauksista, vaan hyväntekeväisyydestä. Sotakorvaukset ennen maksoi häviäjä, nykyisin UNFCCC:n Annex II maksaa kaikkien sotien, hyväntekeväisyyskokousten, YK:n järjestöjen ja sopimusten "korvaukset". Israel tuhoaa Gazaa? Länsi-Eurooppaa maksaa korjaukset. Hirmumyrsky Filippiineillä? Länsi-Eurooppa maksaa, Pohjoismaat kaikista eniten suhteessa väestön ja talouden kokoon. USA erittäin niukasti suhteessa väestön ja talouden kokoon. Singapore ei maksa koskaan mitään, kieltäytyy pakolaisista, muttei rahoita YK:n pakolaisjärjestöäkään. Suomen BKT per asukas on reilusti alle puolet Singaporen luvusta. Maanjäristys Haitissa? Suomi ja Länsi-Eurooppa maksaa "korvaukset". Suomi osallistuu ja maksaa aina kaikissa tällaisissa tapauksissa. Ja paljon yli Suomen reilun osuuden, jos taakka jaettaisiin minkä tahansa käyvän "avaimen" mukaan. USA aina alisuorittaa oman osuutensa, yleensä todella suuresti. USA on sotilas-, kulttuuri- ja talousmahti, mutta vanhat EU-maat + Norja ovat kehitysapumahteja.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Mitähän mahtavat ajatella suomalaisen rakennusteollisuuden ja muunkn vientitollisuuden edustajat näistä kommenteista. Epäilen ettei kovin hyvällä katsoisi hallitusta jos Suomi vapaaehtoisesti jäisi ulos tulevista urakosta.

Juha Hämäläinen

En ymmärrä. Kyllä Irak saa tilata Suomesta mitä lystää, muttei Suomen veronmaksajien rahoilla.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Hallituksen tulisi kannustaa yrityksia tarjoamaan osaamistaan. Tuen ilmaiseksi antaminen haisee tyhmyydeltä, johon Suomella ei ole varaa, eikä mitään velvollisuutta.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Granlund kuvittelee että lahjoituksilla Suomen talous kasvaa. Samaa vikaa vihreissäkin ja taitaa olla kokoomuksenkin suunnitelmissa, saa näkee.

Juha Hämäläinen

No eihän vientiyrityksen omistaja tai duunari siitä mitään välitä kuka Irakin "tilaukset" maksaa. Heille on sama vaikka rahat tulisivat naapureidensa veroista.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Turha kuvitella jos tälläisesta poolista jää pois, että sieltä suunnalta tulisi Suomelle minkäänlaisia urakoita, mutta ehän se mitään haitta, kun maamme työllisyystilanne on niin mahdottoman hyvä. Katsotaan nyt ensin rauhassa mikä tuon kokouksen anti on ja vedetään vasta sitten johtopäätökset.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Ai niin joo, Suomessahan on tosiaan se työvoimapula.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Granlundin kommentteja kannattaa lukea tarkasti. Kyse on valtavasta uudelleenrakentamisprojektista ja sen jälkeen infran parannusprojektista. Irak on maa, jolla on miljardiomaisuus rikkauksina. Ja suuri osa kommentoijista ja blogisti itse haluaa Suomen ja suomalaisyritysten pysyvän erossa näistä projekteista!!?

Onneksi Kokoomuksella ja Virolaisella itsellään on riittävästi ymmärrystä toimia kokouksessa oikein. Uskon suomalaisen rakennusviennin saavan hyvän lähdön Irakin jälleenrakentamiseen ja infravientiin. On hyvä, että päättäjillä on ymmärrystä enemmän kuin meillä kansalaisilla.

Mutta kiitos blogistille ja kommentoijille. Saitte ymmärtämään edustuksellisen demokratian tarkoituksenmukaisuuden. Suora demokratia tuhoaisi maamme.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

joskus kannattaa sijoittaa vaikka miljardin jos arvelee saavansa sen moninertaisesti takaisin pitkässä juoksussa, näinhän teollisuuskin toimii investointia tehdessään.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Tässä UM:n tiedote, eiköhän siitä valkene epätietoisille mistä on kyse.

http://formin.finland.fi/Public/default.aspx?conte...

Käyttäjän rikukivela kuva
Riku Kivelä

Miten kehtaat väittää, että minä haluan "suomalaisyritysten pysyvän erossa näistä projekteista"?

Esim. Yhdysvallat ei luvannut senttiäkään tuossa kokouksessa.

Kokouksessa Suomi lupasi Irakille lisärahoitusta 10 miljoonaa euroa vuodelle 2018.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Ehkä ei juuri siinä kokouksessa, mutta:

Thursday, July 13, 2017
Today, the United States announced more than $119 million in additional humanitarian assistance for the people of Iraq. The United States Government has now provided more than $1.4 billion in humanitarian assistance for the Iraq crisis since fiscal year 2014.

https://www.usaid.gov/news-information/press-relea...

https://www.reuters.com/article/us-usa-iraq-confer...

Käyttäjän rikukivela kuva
Riku Kivelä Vastaus kommenttiin #17

Vertaa Suomen vastaaviin lukuihin. Suomi Yhdysvaltoihin verrattuna tässäkin aivan ääliömäinen ylisuorittaja. Ja Suomi ei ole ollut tuhoamassa tai aiheuttamassa mitään. Paljonko Singapore ja Taivan antoivat? Niin.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #18

Vertasitko ollenkaan summia, ja jos Suomi lupaa 10 miljoonaa niin tuskin sieltä irtoaisi urakoita jos ei lupaa mitään.

Käyttäjän rikukivela kuva
Riku Kivelä Vastaus kommenttiin #21

Vertasitko itse?

USA:n väestö, suurempi BKT asukasta kohden, vastuu Irakin tilanteesta...

USA ei antanut mitään, eipä näytttänyt yhdysvaltalaisia yrityksiä haittaavan.

Nyt oli kyse tästä kokouksesta. Suomikin on aikaisemmin antanut vaikka mitä. USA on tämän vuosituhannen puolella keskittänyt vähäisen kehitysapunsa juuri Irakiin ja Afganistaniin, joten pitäisi verrata koko kehitysapua, niin huomaa, että USA, Japani ja Italia ovat suuria alisuorittajia ja Pohjoismaat, Luxemburg ja Alankomaat suuria ylisuorittajia. Singapore ei maksa kehitysapua.

Moni muukaan ei antanut mitään. Onko kellään luetteloa, ketkä kaikki lahjoittivat ja paljonko?

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula

Jälleenrakennus sinällään on jo valhe. Samaa wanhaa uskonnollisten fundamentalistien kostonkierrettä ja eripuraa siellä tulee olemaan vielä 2100-luvullakin.

Irak on snäkäri, jonne Suomi menee ottamaan vapaaehtoisesti turpaan.

Käyttäjän rikukivela kuva
Riku Kivelä

Miksi ei Suomen rahoitukseen (jota ei siis pitäisi antaa) kytketä, että ottavat Suomessa laittomasti oleskelevat kansalaisensa takaisin?

http://valtioneuvosto.fi/artikkeli/-/asset_publish...

Tiedotteessa on ainakin seuraava virhe: Irakin öljytulot muka laskeneet "murto-osaan entisestä". Todellisuudessa tuotanto on noussut vuoden 2014 kolmesta miljoonasta tynnyristä paljon. "Jabar al-Luaibi told a Chatham House conference in London that Iraq’s export capacity was nearing 5 million barrels per day (bpd), including 4.6 million bpd from the south." "Iraq was pumping 4.35 million to 4.36 million bpd of oil"

https://www.reuters.com/article/us-iraq-oil-opec/i...

Tuo "murto-osaan" on kyllä hyvin epäonnistunut ja virheellinen sanavalinta. Öljy on jo normaalihinnoissa. Ihan hyvin tiedotteessa olisi voinut lukea, että öljytulot ovat lisääntyneet voimakkaasti. 2004-2007 tuotanto oli kahden miljoonan alapuolella ja paikkeilla. Brent-tynnyrin keskihinta noina vuosina oli alempi kuin hinta viime viikkoina.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Jos nyt kuitenkin lähtisi Irakin kriisin alkuajoista, jolloin öljyn hinta oli yli 100 dollaria barrelilta.

http://www.infomine.com/investment/metal-prices/cr...

Käyttäjän rikukivela kuva
Riku Kivelä

Yhtä lailla tuloihin vaikuttaa tuotantomäärä siinä missä öljyn hintakin. Katsopa öljyn reaalihinta 1860-luvulta lähtien. Miksi väliaikaista erittäin korkeaa öljyn hintaa pitäisi Suomen pitää jonain tavanomaisena tasona, alle sen hinnan mennessä nyyhkiä Irakin puolesta ja tarjota tuohta?

Lue viestini uudestaan ja tutki asioita.

Käyttäjän rikukivela kuva
Riku Kivelä

https://www.nytimes.com/2018/02/13/world/middleeas...

Ainakin englanninkielisen France24:n päivän keskustelu käsitteli kokousta. Lisään linkin, kun se on tullut saataville. Kaikki keskustelut täällä: http://www.france24.com/en/tv-shows/debate/

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Suomen pitää myydä osaamistaan eikä ostaa urakoita kuten korruptoituneissa banaanivaltioissa. Järjetöntä väittää että Suomen pitää maksaa saadakseen jälleenrakennusurakoita Irakista.

Käyttäjän rikukivela kuva
Riku Kivelä

Oli muuten hyvä haastattelu France24:n klo 15:n uutisissa. Irakin Yhdysvaltojen suurlähettiläs haastattelussa. Kannattaa Arto Granlundin, Kai Niemeläisen ja kaikkien muidenkin katsoa netistä. Sanoi muun muassa, että kehitysapurahalle on suurempi tarve muualla kuin Irakissa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset