rikukivela

Ei, Ruotsin talous EI OLE erittäin hyvässä kunnossa

  • 2015=100, trendi, kestokulutustavaroiden tuotanto
    2015=100, trendi, kestokulutustavaroiden tuotanto
  • Vuoden 2015 taso = 100. Tilaukset, kestokulutustavarat, tilaukset kotimaasta ja ulkomailta, trendi
    Vuoden 2015 taso = 100. Tilaukset, kestokulutustavarat, tilaukset kotimaasta ja ulkomailta, trendi

Viime vuosina ja viimeksi tänään on saanut kuulla, miten Ruotsin taloudella muka menee niin hyvin ja usein verrataan Suomeen. Tänään taas julkaistiin teollisuuden uusien tilausten indeksi. Vuosituhannen vaihteen jälkeen paras kuukausi teollisuuden tilauksille oli maaliskuu 2007 ja huonoin heinäkuu 2014. 2014 tilaukset olivat yhtä huonossa jamassa kuin finanssikriisin pahimpina kuukausina. Edelleen ollaan tilausmäärissä kaukana finanssikriisiä edeltäneestä tasosta, puhumattakaan, että olisi tapahtunut jotain teollistaloudellista kasvua. Uusin indeksin lukema on 104,1. Maaliskuussa 2007 oltiin lukemassa 133,80 ja heinäkuussa 2014 lukemassa 72,90. Tämä on kokonaisindeksi. Paremman kuvan Ruotsin talouden pohjan romahduksesta saa vain kestokulutustavaroita tarkastelemalla. Hain kaksi tilastoa Ruotsin tilastokeskuksen tietokannoista, käyrät on päivitetty ottamaan tämänpäiväinen julkaisukin mukaan.

Siinä on pari pysäyttävää kuvaajaa, jos on ollut vain median luomien mielikuvien varassa. Ruotsin ennen finanssikriisiä ollut suuri kauppataseen ylijäämä on pienentynyt pienentymistään tasaisesti ja nykyään ollaan jo kauppataseessa vähän vajeen puolella. Eikä suunta näytä muuttuvan.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Kas, Ruotsissa ollaan kohta samassa tilanteessa kuin Suomessa. On vain ruotsalaisia tuotemerkkejä, mutta Ruotsissa ei valmisteta enää mitään.

Käyttäjän meeviren kuva
Matti Viren

Hyviä kuvia. Tosin en laittaisi niin paljon painoa tilauksiin. Kun suuryhtiöiden tuotannoista voi puoletkin olla ulkomailla, ei ole mitään taetta, että tilaukset näkyvät kotimaisena tuotantona.
Monet ovat Ruotsin BKT:n kasvulukujen perusteella päätelleet, että kaikki Ruotsissa menee hyvin. Ehkä olisi kuitenkin syytä mennä hieman pitää syvemmälle. Ja kyllä sieltäkin ongelmia löytyy, muitakin kuin hirveä asuntokupla. Työn tuottavuuden kasvu on finanssikriisin jälkeen ollut vain yhden prosentin luokkaa, eikä vientikään ole kasvanut kuin parin prosentin vauhtia. Ruotsissa julkisten menojen kokonaismäärä on BKT-suhteella mitattuna paljon alhaisempi kuin Suomessa, mutta toisaalta julkinen kulutus on Ruotsissa huomattavasti suurempi kuin Suomessa (26 % vs. 23 %) viitaten siihen, että julkisen sektorin työllisyys on (suhteellisesti ottaen) suurempi kuin Suomessa, mikä taas osaltaan selittää Ruotsin korkeampaa työllisyysastetta.

Käyttäjän rikukivela kuva
Riku Kivelä

Uusimmat tämän vuoden luvut Ruotsille ovat siis tammikuun -7,5 edellisvuodesta ja helmikuun -6,8 edellisvuodesta. Hurja on tuotannon putoamisvauhti, vaikka nyt pitäisi olla tosi hyvä suhdannetilanne! Ja mm. euroalueella kestokulutustavaroiden tuotanto on ollut vuositasolla kohtuullisen hyvässä kasvussa. Euroalueen kestokulutustavaratuotanto laski kyllä selvästi sekä tammi- että helmikuussa aivan päinvastoin kuin ostopäällikköindeksien mukaan olisi pitänyt mennä. Vuositasolla kuitenkin kasvua tammikuussa 4,9 prosenttia edellisvuoden tammikuusta ja helmikuussa kasvua 0,8 prosenttia edellisvuoden helmikuusta.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Lyhyestä virsi kaunis, sanoi pastori kuunnellessaan kääpiöseurakunnan veisuntaa:

https://mamoadvisory.com/blogposts/stop-whining-ab...

---

Pidempi versio:

Kävimme Tukholmassa toukokuun alussa ja kruunun heikentyminen ja joustaminen on onnistunut pitämään kotimaisen kysynnän pirteänä. Yle taisi uutisoida samoihin aikoihin, että ruotsalaisyritykset ovat helisemässä, koska tuontipasta on niin kallista. "Vahvan markan" -oireilu voi ja elää hyvin.

Ruotsin asuntokuplasta on ollut puhetta. Hinnat ovat toki laskeneet maltillisesti, mutta itse en ainakaan näe minkäänlaista subprime-hetkeä koittavaksi. Yliarvossa olleet asunnot tuleekin halventua. Kreikassa eurokriisin vuoksi asuntojen arvosta suli pois noin puolet hyvin lyhyessä ajassa. Ja kaikki tämä deflatorisen talouspolitiikan ansiosta.

Ruotsin onkin syytä välttää samanlaista leikkauspoliittista intoa, mikä on euromailla. Heillä on se etu, että rahapolitiikkansa ja valuuttansa on heidän. Euromailla ei ole, ja kaikki euromaat velkaantuvat siten ulkomaan valuutalla. Argentiinasta voi katsoa tälläkin hetkellä, mihin sellainen voi johtaa. Samoin tequila-kriisi, Kaakkois-Aasian valuuttakriisit 90-luvun lopulla, meillä kotikutoinen ERM-kriisi jne.

Ei sellainen kannata.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset