rikukivela

USA haluaa pienentää/poistaa kauppavajeen Kiinan-kaupassa raaka-aineiden...

...vientiä suuresti lisäämällä

USA haluaa hoitaa kauppavajeen Kiinan kanssa kuntoon viemällä Kiinaan jalostamattomia energiatuotteita, jalostamattomia maataloustuotteita, jalostamattomia kaivosteollisuuden tuotteita... Yhdysvallat sitten ostaa Kiinasta jalostettuja tuotteita, maksaa niistä raaka-aineillaan. Kauppataseen alijäämä ei tule poistumaan, eikä neuvotteluissa enää USA:n neuvottelijoilla ole tavoitteenakaan kuin suunnilleen puolittaa vaje. Koska dollari on niin luotettu ja käypä valuutta (jolla maailman raaka-aineet ostetaan, kuten raakaöljy), USA voi ylläpitää tällaista vajetta. Mutta joskus dollari tulee menettämään johtoasemansa, jolloin USA:n Kiinan tuonnin vastineeksi pitäisi löytyä enemmän vietävää tai muuten elintaso laskee (dollari heikkenee, tuonti Kiinasta vähenee, koska kiinalaisille ei enää ole antaa vastinetta teollisuustuotteistaan). Kun dollari menettää ylivaltansa, USA:n pakotteiden teho heikkenee paljon. USA:n pakotteiden nykyteho nähtiin huhtikuussa, kun Rusal laitettiin pakotteiden kohteeksi. Rusalin toimittajat ja asiakkaat pelkäsivät toissijaisia pakotteita, pankit kieltäytyivät yhteistyöstä, ja joka tapauksessa asiakkaiden maksut menisivät tileille, jotka jäädytettäisiin eli Rusal ei saisi rahaa myynnistään. Metallipörssi, velanhaltijat, sähköntoimittajat, kukaan ei saa olla yhteistyössä, jollei halua itse pakotteiden kohteeksi ja näin dollaritalouden ulkopuolelle (ja ilman dollareita pirun hankala ostaa raaka-aineita, toimia pankkina...). Sittemmin USA antoi lisäaikaa Rusalista irtipääsemiseen ja kertoi, ettei toissijaisia pakotteita ole tulossa ulkomaisille yrityksille. Tätä ennen alumiinioksidin ja alumiinin hinta oli noussut voimakkaasti. Iran-pakotteisiin ei tällaisia myönnytyksiä USA:sta ole odotettavissa, vaan eurooppalaisiin yrityksiin toissijaiset pakotteet ovat kohdistumassa. Siksi Bruno Le Mairen esitys, että EU:n pitäisi korvata USA:n pakotteiden EU:n yrityksille aiheuttamat menetykset, jotta ne voisivat jatkaa liiketoimintaansa Iranin kanssa, on aivan älytön aivopieru. Sellaisia summia ei tietenkään EU:n eikä jäsenmaiden budjeteista löydy, eikä kannattaisi sellaisia summia edes käyttää, vaikka löytyisi. Iran vaatii EU:ta maksamaan täysimääräiset korvaukset USA:n vetäytymisestä sille aiheutuvista menetyksistä tai muuten Irankin vetäytyy. Tällaiseen ei tietenkään pidä suostua, mutta varovaisen myönteistä signaalia tähän suuntaan on jostain syystä tullut. Venäjältä ja Kiinalta (JCPOA:n muut allekirjoittajat) Iran ei edes viitsi kysyä korvauksia, koska ne eivät ole mitään korvaamassa.

Viikonloppuna uutisoitiin maiden päässeen sopimukseen, mutta oikeasti sopimusta ei ollut olemassa. Kauppasota laitettiin tauolle, Mnuchin sanoi. Jos tällainen sopimus allekirjoitettaisiin, USA vapaaehtoisesti antautuisi Kiinan raaka-ainetoimittajaksi.

Perverssiä tässä on se, että Kiinan pitäisi olla se kurja kehitysmaa virallisten luokitusten mukaan, ja USA:n teollisuusmaa.

Australiasta on tullut Kiinan (ja muiden Aasian "kehitysmaiden") raaka-ainereservaatti. Australian koko viennistä (kaikkiin maihin) valmistavan teollisuuden (manufactures) osuus oli 11,8 % ja laskussa.

"Teollisuusmaa" Australia viee rautamalmia, raakaöljyä, kivihiiltä, maakaasua, kivennäisiä, maanviljelyn tuotteita, maatalouden tuotteita, kultaa, kuparimalmia ja vehnää jalostettavaksi ja käytettäväksi Aasian "kehitysmaissa" ja Japanissa (joka on ainoa ei-eurooppalainen virallinen "teollisuusmaa" maailmassa). Australian tärkeimpiä "vientituotteita" on myös aasialaisten "kehitysmaalaisten" maksullinen opiskelu ja eläminen englanninkielisessä yhteiskunnassa Australiassa. Myös tavallinen matkailu tuoo Australialle "vientituloja" runsaasti.

Haluaako Trump ja häntä äänestäneet todella tehdä USA:sta Australian kaltaisen maan, jossa ei ole jalostavaa vientiteollisuutta? Käsittääkseni äänestäjät äänestivät häntä juuri siksi, että USA:sta tehtäisiin jälleen mahtava teollisuusmaa ja laitettaisiin Kiinalle kampoihin. Nyt on käymässä juuri päinvastoin. On aivan typerää politiikkaa USA:n kannalta keskittyä johonkin dollarilukuun, jolla Kiinan halutaan vähentävän vajetta ostamalla USA:sta raaka-aineita Kiinan teollisuutta palvelemaan, ja olla keskittymättä rakenteellisiin ongelmiin. Kiinalla ei kyllä ole aikomusta koskaan päästää ulkomaisia yrityksiä valtaamaan Kiinan markkinoita, vaan he vetävät aina kotiinpäin. Kiinalla on "Made in China 2025" -strategia, jonka mukaan kaikessa tärkeässä tulevaisuuden ja nykyisyyden korkeassa tekniikassa halutaan saavuttaa omavaraisuus. Keinoina mm. valtiojohtoinen vakoilu ja strategisten yritysten osto. Euroopastakin on myyty Kiinaan arvokasta osaamista tämän strategian toteutukseen. Yrityksen omistaja hyötyy, mutta Eurooppa yhteiskuntana ja taloutena taantuu ja heikentyy. Mutta onko vapaalla yhteiskunnalla oikeutta estää vapaiden ihmisten omien aikaansaannosten (tosin monesti kehityksessä on julkinen raha ollut osallisena) kauppoja, mietitään. Kiina ei ikinä sallisi tällaisen kaupan toteutumista toisin päin. Kiinalla on valttinaan korkean teknologian tuotteissa tarvittavien ns. harvinaisten maametallien tuotannon melkein monopoli.

USA voi poistaa kauppavajeen Kiinan-kaupassa halutessaan, mutta se vaatii kovaa politiikkaa. Helpompaa olisi ollut aikoinaan estää kaikki investoinnit ja tuotannonsiirrot Kiinaan. Nyt tulisi raju välimenovaihe, kun USA laittaisi kommunistidiktatuurit Kuuban ja Kiinan samalle viivalle ja yhtäläisen politiikan kohteeksi.

--------------------------------------------

https://www.reuters.com/article/us-china-oil-yuan-exclusive/exclusive-ch...

https://www.austrade.gov.au/News/Economic-analysis/australias-export-per...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Juha Hämäläinen

Ihan hyvää analyysia. Korjataan nyt pari kohtaa kuitenkin. Kiina ei ole kommunistinen maa ollut 30 vuoteen. Maassa on tiukka keskushallinto. Onneksi on, muuten maa olisi kaaoksessa, jos siellä olisi Sipilän hallituksen kaltaiset tyhjäpäät jahkailemassa kikyjään.

Kiina on yksipuoluemaa ja perinteitä kunnioittaen on puolue nimeltään edelleen kommunistinen puolue.

US dollarin kohtalo on selvä. Sen merkitys tulee takuuvarmasti pienenemään hyvinkin pian. Taalaan luotetaan varantovaluuttana niin kauan, kun USA pystyy tukemaan valuuttaansa ilmasta pumpatuilla triljoonilla, joilla ei yhtikäs mitään katetta. Tämä luottamuksen pohja on siis heikoilla jäillä ollut jo pitkään.

USAn merkitys maailmankaupassa pakostakin kutistuu ja muiden kehittyvien maiden vahvistuu.

USA on tehnyt vakavan virheen luopuessaan perusteollisuudestaan hyvin huolettomasti sijoittajien lyhytjänteisen ahneuden takia. Tämä on johtanut suureen työttömyyteen perustöissä ja heikosti koulutetut joutuvat tyytymään yhä heikommin palkattuihin töihin. Yhä useammalla jenkkiduunarilla ei enää ole varaa omaan asuntoon vaan he ovat vuokranantajien orjia. USAn alempi keskiluokka ja duunarit ovat olleet häviäjiä kakunjaossa jo 30 vuotta.

Myös kriisiaikoina tulisi USA kärsimään perusteollisuutensa puuttumisesta. Tilanne olisi sama kuin Suomi luopuisi lyhytnäköisesti maanviljelystä, koska tuontiruoka on halvempaa.

Nykyajan lapsijohtajat eivät ymmärrä, ettei kriisiaikana olisi marketin hyllyssä mitään ilman kotimaista ruoan tuotantoa. Yksikään kauppalaiva ei pääsisi Itämeren läpi Suomeen asti nykyisessä sodankäynnissä.

Käyttäjän rikukivela kuva
Riku Kivelä

Ei ole sitten Kuuba, Vietnam, Pohjois-Koreakaan enää kommunistisia tuolla määritelmällä. Pohjois-Koreassa ja Kuubassa selviämisen kannalta musta pörssi ja muu markkinatalous ovat aivan välttämättömiä. Kuuba on vähentänyt kommunismin tasoaan, sallinut yrittämistä ja yksityistä kaupankäyntiä. Pohjois-Korean järjestelmä romahti 1990-luvulla, kun Neuvostoliiton runsaat ja edulliset öljytoimitukset loppuivat. Järjestelmään uskovat rehelliset kansalaiset kuolivat nälkään.

http://www.scmp.com/news/china/policies-politics/a...

Kiina on monilta osin äärimarkkinatalousmaa, mutta on siellä sosialistisia piirteitä jäljellä.

https://en.wikipedia.org/wiki/Communist_state#List...

En tarkoittanut ilmauksella vain talouden toimintaa. Mutta onhan Kiinassa valtavasti valtionyrityksiä.

Mikä on se toinen "kohta", jonka halusit korjata?

Käyttäjän rikukivela kuva
Riku Kivelä

Netanjahu sanoi hetki sitten Pariisissa, että ei pyytänyt Ranskaa vetäytymään JCPOA:sta. Taloudelliset realiteetit romuttavat sopimuksen, vaikka eurooppalaiset yrittävät pelastaa sopimuksen. Sopimus on Netanjahun mukaan purkautumassa. USA:n toissijaisilla pakotteilla on niin voimakas vaikutus. Eurooppalaiset yritykset ilmoittavat, että eivät uskalla jatkaa tai aloittaa liiketoimintaa Iranissa tai Iranin kanssa.

Edelleen hämmästelen tuota Bruno Le Mairen lausuntoa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset