rikukivela

Hallitus rikkoo hallitusohjelmaansa – 14,4 miljoonaa lisää "kehitysapuun"...

...tämänpäiväisessä vuoden 2018 ensimmäisessä lisätalousarvioesityksessä

Hallitusohjelma 2015 tässä: http://valtioneuvosto.fi/hallitusohjelmat/-/asset_publisher/73-stubb-24-...

(Hallitusohjelma on saatavilla kolmella kielellä, kuten hallitusneuvottelujen aikaan virkamiehet päivittivät hallitusneuvottelujen verkkosivuja kolmella kielellä. Suomalaiset ovat sairaan herkkätuntoisia siitä, mitä muut meistä ajattelevat. Sairaalloisen vieraanvaraisia, mukavia muille maille. Joskus etsin ja luin Norjan ja Saksan puolueiden hallitussopimusta/hallitusohjelmaa, joka luonnollisesti oli saatavilla vain norjaksi ja saksaksi. Sama Italiassa ja muualla. Suomessa kaikki tehdään kolmesti, Suomi ei ole kaksikielinen, vaan kolmikielinen, kun näistä kustannuksista puhutaan. Silti vain kaksikielisyys saa paskaa niskaan, vaikka ongelma on todellisuudessa pahempi eli kolmikielisyys viranomaisten materiaaleissa, verkkosivuilla ja palveluissa joka paikassa.)

Keskustan, Perussuomalaisten ja Kokoomuksen eduskuntavaalien 2015 kannan keskiarvoon nähden leikkaus oli odottamattoman pieni hallitusohjelmassakin (eli Perussuomalaiset petti äänestäjät pahasti jo hallitusneuvotteluissa, Kokoomus lievemmin) vuodelle 2020. Vuoden 2016 leikkauksen jälkeen menotason piti olla jäädytettynä vaalikauden ajan (vaikka leikkauksia kehitysavusta olisi helpompi ja järkevämpää tehdä vähitellen projektien päättyessä joka vuosi (esim. HS kirjoitti tästä ennen vaaleja), seuraavinakin vuosina oltaisiin voitu leikata paljon, mutta "kompromissina" menot jäädytettiin).

Vuoden 2016 leikkaus on monessa taulukossa 300 miljoonaa euroa, vaikka oikeasti tarkoitus oli leikata vain 200 miljoonaa. Tämäkään ei toteutunut, vaan leikkaus oli lopulta vain 198,8 miljoonaa euroa. "Leikataan kehitysyhteistyöhön käytettäviä määrärahoja 200 milj. eurolla. Lisäksi avustusmuotoisesta tuesta muutetaan 100 milj. euroa lainaksi/Finnfundin pääomittamiseen, joka finanssisijoituksena ei lasketa menoksi kansantalouden tilinpidossa." Lainaus hallitusohjelmasta (pitäisi olla "jota" eikä "joka").

Lisäksi päästökauppatulojen täysimääräinen ohjaus kehitysyhteistyöhön lopetettiin. Tämän Vihreät ujutti edellisen hallituksen politiikkaan. Missään ei mainittu mitään ylärajaa tätä kautta tuleville kehitysyhteistyövaroille. Asia on nyt hyvin ajankohtainen, kun päästöyksikön hinta on moninkertaistunut lyhyessä ajassa. Viime touko- kesäkuussa oltiin neljän ja puolen ja viiden euron välillä, nyt ollaan jo yli 16 euron ja käytiin tänään 16,59 eurossa. Vihreät ajoi tarkoituksella ja strategisesti tämän käytännön silloin, kun päästöyksikön hinta oli kaikkien aikojen alamaissa. Vuonna 2014 kuitenkin päästiin kehitysavun bruttokansantulosuhteessa jo korkeimmalle tasolle sitten 1990-luvun alun näiden päästökauppatulojen takia, suhdeluvun ollessa 0,64. Nyt tiedoissa lukee 0,59. Tämä johtuu BKT:n keinotekoisesta kohoamisesta jälkikäteen kansantalouden tilinpidon EKT 2010 -uudistuksen takia. Muut maat ovat pitäneet takavuosien suhdelukunsa ennallaan, vaikka niidenkin BKT on ollut suurempi takavuosina menetelmämuutosten takia (uudella menetelmällä on laskettu uudet aikasarjat kauas menneisyyteen). Tämä on Suomelle niin tyypillistä omaan jalkaan ampumista ja tasoituksen antamista, omasta edusta välittämättömyyttä. https://www.stat.fi/til/ekt2010.html

Tänään hallitus päätti vuoden 2018 ensimmäisestä lisätalousarvioesityksestä. Esitys on tarkoitus antaa eduskunnalle torstaina 31. toukokuuta. "Varsinaisen kehitysyhteistyön valtuutta ehdotetaan korotettavaksi 14,4 miljoonalla eurolla. Korotus liittyy Turkille annettavan pakolaisavun koordinointivälineen (Refugee Facility for Turkey) toiseen rahoitusosuuteen ja Suomen kansalliseen osuuteen siinä. Varsinaisen kehitysyhteistyön määrärahoja ehdotetaan korotettavaksi 7,7 miljoonalla eurolla, joka kohdistetaan Irakin ja Syyrian tukemiseen."

Turkin apupaketti piti toteuttaa nykyisen kehitysrahoituksen sisällä. Siellä kyllä olisi rahaa, josta siirtää tuohon tarkoitukseen. Esim. Suomen ylisuuret osuudet muiden Pohjoismaiden, Saksan, Britannian ja Luksemburgin kanssa monien YK:n järjestöjen rahoituksessa. Liittyykö Irakin ja Syyrian pieni lisärahoitus viime aikoina olleisiin lahjoituskokouksiin, joissa Suomi on aina mukana (ja vauras Singapore ei ikinä)?

Ulkoministeriön hallinnonalalle tänään päätettiin myös tästä lisärahasta: "Ulkoministeriölle ehdotetaan 5,1 miljoonaa euroa lähetystöjen korjauksiin sekä muutto- ja vuokrakustannuksiin."

Päästöoikeusyksikön hinnan nousu näkyi myös tämänpäiväisessä hallituksen lisätalousarviokokouksessa ja -päätöksessä: "päästökauppatuloja arvioidaan kertyvän 90 miljoonaa euroa aiemmin budjetoitua enemmän".

Jäädytyksestä ei ole pidetty kiinni aikaisemminkaan. Tälle vuodelle oli jo alkuperäisessä budjetissa budjetoitu hallitusohjelman vastaista lisärahaa. Lisää asiasta: http://rikukivela.puheenvuoro.uusisuomi.fi/244727-kaleva-valehtelee

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän Kirsiomp kuva

On siellä muutakin mainitsemisen arvoista mielestäni:

- "Maakuntien perustamiseen liittyvän ICT:n muutoksen toimeenpanoon ja tietojärjestelmien konsolidointikustannuksiin ehdotetaan lisättäväksi 15 miljoonaa euroa ja maakuntatieto-ohjelman kustannuksiin 1,4 miljoonaa euroa. Lisäksi uudistuksen toimeenpanoa tukevien palveluiden hankintaan ehdotetaan 2,5 miljoonan euron määrärahaa.

- "Valinnanvapauspilottien rahoitukseen ehdotetaan yhteensä 200 miljoonan euron valtuutta, mikä tarkoittaa 100 miljoonan euron lisäystä vuosina 2018–2021 toteutettavien pilottien kokonaisrahoitukseen. Pilottien tarkoituksena on tukea vaiheistettuna valinnanvapauslain toimeenpanoa osana sote-uudistusta ja toimia siten osaltaan maakuntien muutostukena. Sosiaali- ja terveysministeriö on päättänyt jo varsinaiseen talousarvioon sisältyneen 100 miljoonan euron rahoituksen jaosta 15.5.2018. Pilotit voidaan käynnistää valinnanvapauslain hyväksymisen jälkeen. Lisärahoituksen osalta järjestetään uusi haku syksyllä 2018. Hallitus haluaa turvata, että toiminta käynnistyy kaikissa maakunnissa. Lisärahoitus suunnataan erityisesti siten, että pilotointi laajenee myös niihin maakuntiin, jotka jäivät ilman rahoitusta tämän kevään haussa."

- "Suomen Malmijalostus Oy. Terrafame Group Oy:n toimintamandaattia laajennetaan kattamaan Terrafame Oy:n omistamisen lisäksi laajemmin kaivos- ja akkuklusteriin liittyviä omistus- ja kehitystehtäviä, ja sen nimeksi muutetaan Suomen Malmijalostus Oy. Tähän liittyen yhtiötä ehdotetaan pääomitettavaksi 46 miljoonalla eurolla. Vastaavasti tuloutettaisiin aiemmin Suomen Teollisuussijoitus Oy:lle myönnetyn kaivosrahoitusohjelman sijoittamattomat 16 miljoonan euron varat sekä peruutettaisiin aiemmin vuosien 2016–2017 talousarvioissa Suomen Teollisuussijoitus Oy:n pääomitukseen budjetoitu 30 miljoonan euron määräraha."

- "Kansaneläkelaitoksen sosiaaliturvarahastojen toimintakuluihin ehdotetaan 3,5 miljoonan euron määrärahalisäystä. Määräraha kohdistuu työttömyysturvan aktiivimallin toimeenpanoon." (huomioni edellisestä: -> summa taitaakin olla kutakuinkin se sama, mikä on nyt saatu kerättyä aktiivimallin leikkauksina erityisesti pitkäaikaistyöttömiltä -> aktiivimallin hyödyt siis +/-/0. Tai ei ihan 0, koska onhan noin 200 uutta Kelan virkailijaa työllistynyt aktiivimallin paperienpyörityksellä)

Lähde:

http://valtioneuvosto.fi/artikkeli/-/asset_publish...

Käyttäjän rikukivela kuva
Riku Kivelä

"On siellä muutakin mainitsemisen arvoista mielestäni"

On minunkin mielestäni, mutta ei liity tähän aiheeseen, jonka halusin nostaa esille. Sampo Terho on sanomalehtien sivuilla julkisesti ottanut kantaa, että hänen mielestään kehitysapu pitää lopettaa. Hän ei hallituksessa ole halukas tai kykenevä edes estämään hallitusohjelmaa rikkovat korotukset.

Tarkoitus ei ollut nostaa tämänpäiväisestä kaikki mainitsemisen arvoiset asiat. Sille voi tehdä oman kirjoituksensa.

YLE:n pääuutislähetyksessä ja MTV3:n Seitsemän uutisissa mm. ei ollut mitään näistä päätöksistä. Tyypilliseen tapaan YLE käytti pääuutislähetyksen lähetysaikansa jonkin matkapuhelinmaksamisen, kertakäyttömuovituotteita myyvän kaupan vierailun ja Tanssin talon käsittelyyn.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Riku, anteeksi, jos rönsyilin aiheessa liikaa. Olen samaa mieltä, että asiasta olisi tullut tuoreeltaan uutisoida tuoden sisältöä laajemmin esille kuin vain STT:n saaman "murrostuen" osalta:

"Suomen Tietotoimistolle (STT) ehdotetaan kertaluontoista 1,5 miljoonan euron tukea uutistoimintojen turvaamiseen murrosvaiheessa."

---

PS. Itse ajattelisin niin, että on hienoa, että muut kommentoijat tuovat aloittamaani aiheeseen omia lisätietoja tai -näkemyksiä. Siten blogit saavat joskus aivan uuden "lennon". Mukavaa päivän jatkoa Sinulle! :)

Käyttäjän rikukivela kuva
Riku Kivelä Vastaus kommenttiin #4

Ei haittaa.

En muista nähneeni TV-uutisissa edes tuosta STT:n tuesta mitään. Katsoin YLE TV1:n kello 18:n uutiset ja MTV3:n Seitsemän uutiset. Lisäksi YLE:n pääuutislähetystä en loppuun asti, enkä välttämättä noita muitakaan. Siellä aina kun on lopussa jokin kulttuuriuutinen tai vastaava ei-uutinen jne. (lupaehtojen vaatimako, koska joka päivä on jokin tällainen sekä YLE:llä että MTV3:lla TV-uutisten loppupäässä?)

STT:nkin uutiset ovat täynnä loogisia virheitä, asiavirheitä, kirjoitus- ja kielioppivirheitä, lukusanavirheitä. Usein uutinen jättää paljon aukkoja asiaan, joten oma selvitystyö on välttämätön, jos haluaa asiasta jotain ymmärtää. TV-uutisissa (ja verkkosivuilla), varsinkin MTV3:lla unkarilaisten, venäläisten jne. nimet kirjoitetaan väärin. Suomen oikeinkirjoituksesta ei välitetä, englannin siirtokirjoitus (translitteraatio) jyrää suomen vastaavan.

Tänään vilkaisin Kalevaa ja ensimmäinen virke, joka sattui silmään, oli kaikesta päätellen epätosi. En ole Euroopan komission esitystä nähnyt, mutta näin on pakko olla. En tiedä, oliko se STT:n uutinen.

Ei tuossa toki ollut minulle mitään lisätietoa; samaa tiedotetta kun luimme.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Vielä yksi tärkeä huomio:

"Val­ti­on lai­na­tar­ve on tänä vuon­na en­na­koi­tua pie­nem­pi. Hal­li­tuk­sen li­sä­ta­lou­sar­vi­oe­si­tyk­ses­sä las­ke­taan, et­tä lai­na­tar­ve vä­he­nee 1,3 mil­jar­dil­la eu­rol­la. Net­to­lai­na­no­tok­si tu­lee si­ten tänä vuon­na 1,7 mil­jar­dia ei­kä kol­me mil­jar­dia eu­roa.

Lai­na­tar­ve pie­ne­nee pää­o­sin sen joh­dos­ta, et­tä Suo­men Vien­ti­luot­to mak­saa 1,4 mil­jar­din eu­ron edes­tä lai­no­jaan ta­kai­sin etu­a­jas­sa. Val­ti­on kas­saan ki­li­see li­sää ra­haa myös sik­si, et­tä muun mu­as­sa ar­von­li­sä- ja au­to­ve­rois­ta tu­lee en­na­koi­tua suu­rem­mat tuo­tot. Kaik­ki­aan ve­ro­tu­lo­jen ar­vi­oi­daan nou­se­van rei­lut 170 mil­joo­naa eu­roa en­na­koi­tua suu­rem­mik­si."

Lähde:

https://www.suomenmaa.fi/?app=NeoDirect&com=6/3/37...

---

Hyvähän, että valtion kassassa on rahaa/ sinne saadaan rahaa, kun sotemaku sitä syö alati suureen Molokin kitaansa...

Käyttäjän rikukivela kuva
Riku Kivelä

"Lisäksi avustusmuotoisesta tuesta muutetaan 100 milj. euroa lainaksi/Finnfundin pääomittamiseen, joka finanssisijoituksena ei lasketa menoksi kansantalouden tilinpidossa"

Budjetista jokainen voi nähdä, että tämäkin summa muuttui sovitusta. Kehitysavun finanssisijoitukset 130 miljoonaa euroa, tarkistakaa vaikka budjetista! http://budjetti.vm.fi/

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset