rikukivela

Paljonko Helsingin huippukokous maksaa Suomelle?

Putinilla on maailman tiukimpiin kuuluvat turvatoimet hänen liikkuessaan Venäjällä. Yhdysvaltojen presidentillä on totta kai myös erittäin tiukat ja kalliit turvallisuusjärjestelyt. Kokousta pitää kuulemma järjestellä, suunnitella ja valmistella viikkoja tällaisten asioiden takia. Muutaman tunnin takia.

Suomi joutuu ilmeisesti (?) maksamaan itse nämä kustannukset lukuun ottamatta molempien presidenttien omaa henkivartijajoukkoa, jotka tulevat Suomeen käyttäytymään isännän elkein.

Miksi tällainen tapaaminen pitää järjestää maan kalleimmassa paikassa, eli Helsingin keskustassa? Ihmisiä ajetaan pois kotoaan, työpaikoiltaan... Työpäiviä menetetään, turvajärjestelyt haittaavat/estävät elämää.

Suomi kuulemma on aina valmis tarjoamaan tällaisia palveluja, jos kysytään. Perustuslain mukaan valta kuuluu Suomessa kansalle. Kansan pitäisi päästä estämään verorahojen tuhlausta. Suomen rahat eivät edes riitä yhteiskunnan ydintoimintoihin, vaan markkinoilta pitää ottaa syömävelkaa. Silti rahaa riittää aina ulkomaille annettavaksi.

Jos tällainen tapaaminen on pakko järjestää Suomessa, paikaksi pitää tietenkin valita jokin soveltuva syrjäisempi paikka. Putin on käynyt Suomessa Naantalin Kultarannassa. Olisiko se parempi paikka tulevalle huipputapaamiselle? Trump valitettavasti taitaa haluta Helsinkiä (suurkaupungin keskustaa), hänen egolleen ei käy, että tavataan vähän syrjemmällä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (34 kommenttia)

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

En tiedä onko mistä kiinni. Mutta tälläisissä tilanteissa olisi tärkeää että jokainen palvelu (ruoka ynm.) olisi 100% Suomalaista/suomalainen.. Ja ne rahat jäisivät Suomlaiselle yritykselle..

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Kustannukset pyörivät vähintään kymmenissä tuhansissa per toimintapäivä.

Tämän tason tapaamisessa poliiseja haalitaan Helsinkiin Sodankylää myöten, koska turvajärjestelyt edellyttävät poliisin arvovieraiden käyttämän reitin jokaiseen tienristeykseen ja kadunkulmaan.

Lisäksi suomalaispoliiseja on vetämässä saattueita ja vahtimassa lähetystörakennuksia.

Suurelle osalle poliiseja maksetaan palkan päälle päivärahat ja ylityökorvaukset. Tietysti tulee kalustokustannuksia ja polttoainekustannuksia. Karhuryhmä on luonnollisesti koko vahvuudellaan työtehtävissä.

Kaiken tämän sirkuksen ohella normaalin poliisityön tulee pyöriä häiriöttömästi.

Poliisin kehysrahoista nämä kustannukset eivät onneksi mene, vaan kustannukset jyvittyvät jonkin ministeriön piikkiin. Ketään ei siis tarvitse lomauttaa ja työt kyetään hoitamaan huippukokouksen jälkeenkin.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Kustannukset eivät voi mitenkään olla liian suuria verrattuna siihen imagoarvoon, mitä Suomi tällä saavuttaisi,

Käyttäjän rikukivela kuva
Riku Kivelä

Virkaa tekevä ulkoministeri Erkki Tuomioja valitti useaan otteeseen viime hallitusneuvottelujen aikana, että kehitysapua ei saa leikata, koska se vaikuttaa Suomen maakuvaan ja matkailuelinkeinoon kielteisesti. Kun kehitysapua leikattiin (http://rikukivela.puheenvuoro.uusisuomi.fi/256049-...), tulikin ennennäkemätön matkailubuumi Suomeen. Venäjän-pakotteista ja vastapakotteista ja ruplan arvon alenemisesta huolimatta muualta tuli korvaavia asiakkaita. Rusalin pakotelistauksen takia rupla koki taas tasopudotuksen huhtikuussa.

Haluan tietää, paljonko ne kustannukset tällaisesta ovat. Jos kokous keskeisellä paikalla, taloja ja työpaikkoja joudutaan tyhjentämään, että tarkka-ampuja ei pääse tappamaan ilmastorikollisia.

Imago muuttuu ehkä vähän, ja siihen suuntaan, että Suomi kuuluu entisen itäblokin ilmastorikollisiin.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen
    " Trump valitettavasti taitaa haluta Helsinkiä (suurkaupungin keskustaa), hänen egolleen ei käy, että tavataan vähän syrjemmällä."

Menihän Trump Singaporessakin syrjäiselle saarelle.

Trump sai suurimman osan äänistään suurkaupunkien ulkopuolelta.

Käyttäjän rikukivela kuva
Riku Kivelä

Singapore sijoitti kokouksen ilmeisesti niin, että siitä aiheutuu mahdollisimman vähän kustannuksia. Silti Singaporessa ensimmäinen asia, jonka pääministeri mainitsi medialle ja kansalle, oli, että tästä nyt valitettavasti aiheutuu meille hieman kustannuksia. Singaporessa ollaan tarkkoja rahasta. Singapore pitää itseään kehitysmaana, vaikka on rikkaampi kuin USA tai Sveitsi. Eivät maksa ilmastorahoitusta tai kehitysapua. Armeijaan kuitenkin riittää rahaa yli kymmenen miljardia vuodessa kolmella miljoonalla singaporelaisella (pari miljoonaa vierastyöläistä kaupungissa lisäksi, yhdellekään pakolaiselle ei kuitenkaan ole tilaa, vaan heidät väkisin poistetaan maasta ja Singapore ei tietenkään edes ole YK:n pakolaissopimuksen osapuolena, kuten eivät rikkaat arabimaatkaan (eivätkä monet köyhemmätkään)

En tarkoittanut, että pitäisin (tai en pitäisi) Helsinkiä suurkaupunkina. Tarkoitin, että nähtävästi kokous halutaan pitää nimenomaan Helsingissä eikä jollain muulla paikkakunnalla Suomessa, jotta kokouksella olisi näyttävämmät puitteet ja paikannimi olisi edes hieman tunnistettu. USA:n puolelta kuuluu tämä. Wien oli toinen vaihtoehto, mutta Putinin aikatauluihin sopii paremmin lähempänä Venäjää.

Suomen pitää osoittaa jokin syrjäinen paikka kokoukselle, sen mukaan mietittynä, miten kokouksen järjestelykustannukset jäisivät mahdollisimman alhaisiksi, ja sanoa: 'tämä on kokouspaikka, ota tai jätä'.

Suomi voisi yksinkertaisesti myös kieltäytyä järjestämästä kokousta. USA:lle ja Venäjälle voitaisiin sanoa, että ilman markkinoiden luottamusta ja huimaa velanottoa täällä olisi nälänhätä ja sisällissota. Viljasato on jäämässä puoleen normaalista.

Pohjois-Korean johtajan tapaamiselle mahdollisia tapahtumapaikkoja oli hyvin vähän, toisin kuin tälle tapaamiselle. Piti olla maa, jonka kanssa myös Pohjois-Korealla on hyvät suhteet ja diplomaattisuhteet. Kokous olisi pitänyt järjestää samassa paikassa kuin Koreoiden johtajien tapaamiset eli rintamalinjalla. Olisi säästynt rahaa.

En ymmärrä, miten se, mistä Trump sai äänensä, liittyy tähän kysymykseen.

Arvelin, että Trump mieluummin käyttää hienoja rakennuksia ja kalliita maa-alueita kuin syrjäisempiä ja vaatimattomampia kokouspaikkoja.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Wien oli toinen vaihtoehto, mutta Putinin aikatauluihin sopii paremmin lähempänä Venäjää."

Wien on yhtä lähellä Kremliä kuin Helsinkikin.

Käyttäjän rikukivela kuva
Riku Kivelä Vastaus kommenttiin #14

Tällaisen perustelun eilen kuitenkin luin, ihmettelin sitä myös. Putinin pitää olla Moskovassa 15. heinäkuuta miesten jalkapalloilun MM-loppuottelussa klo 18 alkaen ilmeisesti palkintojenjakoon saakka. Nukkuu todennäköisesti yön Venäjällä.

Käyttäjän PekkaSaikkonen kuva
Pekka Saikkonen

Pahoin pelkään, että Helsinki ei ole suurkaupunki Trumpin silmissä, vaikka me joskus erehdyksessä sitä sellaisena pidämmekin.

Käyttäjän rikukivela kuva
Riku Kivelä

Riippuu, mihin raja vedetään. Maailmanlaajuisesti suurkaupungin määritelmä on muuttunut valtavasti esim. siitä, mitä se oli 200 vuotta sitten, koska kivihiilen, raakaöljyn ja maakaasun sekä eurooppalaisen miehen aivojen takia ihmisten määrä tällä planeetalla on ollut aivan rakettimaisessa kasvussa viime aikoina (250 vuotta).

Siis pelkään, että USA vaatii kokouspaikaksi Suomen suurinta kaupunkia (ja Suomen presidentti ja valtioneuvosto eivät pane vastaan). Putinille on Suomessa riittänyt Naantali ja vastaavat.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Yllä jo kommentoija Rautiainen kertoikin, että tästä on myös tuloa, eikä pelkästään menoa. Näitä tuloja on tietenkin vaikeampi laskea, koska ne tulevat jos tulevat pääosin tulevaisuudessa.

Koska Suomen pääministeri on lentotaitoinen ihminen, niin varmasti voitaisiin järjestää tapaaminen jossain lähellä jotain lentokentää, vaikkapa Hyvinkäällä. Siellä on sekä lentokenttä että Sveitsi. Sipilä voisi olla hälytysvalmiudessa kokouksen ajan lentokone lähtövalmiina. Jos sattuisi herroilsta jommalle kummalle tulemaan kiire jonnekin.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Huumori on huumoria, mutta kuitenkin...

Maailman suurimman suurvallan ja maailman pienimman suurvallan päämiehet eivät uskoisi turvallisuuttaan Sipilän lentotaidon varaan :)

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Kyllä minä uskoisin. Sveitsi olisi sitäpaitsi oikein neutraalilta kuulostava kokouspaikka.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Nyt näyttää siltä, ettei minulta kysytä turvallisuusasoista mitään:
https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000005736436.html

Vaikka Hyvinkään Sveitsi olisi mielestäni edelleen hyvä kokousosoite, jäljelle jää kysymys, mitä teemme Sipilällä?

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Voi olla, että sillä rahalla jokainen suomalainen saisi lusikallisen kaurapuuroa.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Joku risteilyalus aluevesirajalle ja kokous sinne, olis aika yksinkertaista , turvallista ja halpaa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Välittömät kustannukset valtiolle lienevät samaa luokkaa kuin välittömät kansantalouden tulot, jotka vierailusta aiheutuvat. Molempien mukana ja katalysoimana saapuu myös satoja hotelleissa yöpyviä vieraita, lehtimiehiä, neuvonantajia ym. ym. Lisäksi arvioisin, että 90% valtiolle lankeavista kustannuksista jäisivät myös Suomen kansantalouteen pyörimään muiden suomalaisten yritysten ja henkilöiden tuloina.

Tämä on äärimmäisen hyvä tapa pönkittää Suomen kansainvälistä asemaa ja se generoi tulevina vuosina myös lisää matkailutuloja.

Blogisti kirjoitti, että Suomen kansan pitää saada päättää. Tässä asiassa kuten kaikissa muissakin tämän tason asioissa kansa päättää edustajiensa kautta. Ei joka päivä voi järjestää kansanäänestyksiä milloin mistäkin kissanristiäisistä. Ja sitä paitsi olen hyvin varma siitä, että kansanäänestyksen tulos näyttäisi selvää vihreätä valoa vierailun järjestämiselle.

Tällainen pieni tapaaminen on peanuts verrattuna vaikkapa niihin järjestelyihin, joita Suomi joutui tekemään ETYK-koouksen aikana, kun likipitäen kaikkien merkittävien maiden päämiehet saapuivat Suomeen ja laajoja kokouksia pidettiin useita päiviä. Tuskinpa monikaan tänä päivänä ajattelisi, että sitä kokousta ei olisi koskaan pitänyt Helsingissä järjestää.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kännykkään tuli juuri breaking FOX-news: Trump ja Putin tapaavat Helsingissä!

Käyttäjän rikukivela kuva
Riku Kivelä

https://yle.fi/uutiset/3-10279734

Hotelli pitää tyhjentää useita päiviä ennen USA:n presidentin vierailua turvallisuusviranomaisten tarkastuksia varten. Hotelli menettää siis kaikki asiakkaansa useaksi päiväksi, varanneille asiakkaille ilmoitetaan vain, että "force majeure".

Onko hotellin pakko suostua, jos viranomaiset päättävät, että presidentti yöpyy tässä hotellissa? Eikö Suomessa ole yksityisomaisuudella suojaa? Saako omistaja syytteen, jos hän yrittää estää yöpymisen hänen omaisuuttaan käyttäen ja asiakkaat menettäen? Veronmaksajako hotellin menetykset joutuu korvaamaan? Vai asiakas ei saa rahojaan takaisin, vaikka hotellipalvelut jäivät saamatta?

Putinin yöpymisjärjestelyistä ei uutinen kerro.

Jokin syrjäinen pieni majatalo olisi tältäkin kannalta parempi. Gaddafi toi oman telttansa mukanaan ulkomaanvierailuilleen.

Käyttäjän rikukivela kuva
Riku Kivelä

http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/4007417/HS+Suomi+...

Finlandia-taloon tulee mediakeskus. Jos ei tulisi, Helsingin kaupungille voisi tulla vuokratuloja jostain muusta käytöstä.

https://yle.fi/uutiset/3-10288906

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/20180704220105437...

Sitten kaikkien mielenosoitusten kaikki kulut ja vaihtoehtoiskustannukset. Mahdolliset pitkät oikeudenkäynnit ja niiden toistaminen mahdollisen valituksen jälkeen.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

Uutisvirrassa näyttää olevan vain juttuja siitä kuinka paljon Trumpin ja Putinin vierailu tuo Helsinkiin.

Käyttäjän rikukivela kuva
Riku Kivelä

Lähteitä, linkkejä?

Paljon ainakin kustannuksiakin syntyy. Vierailu ilkeästi maanantaina eikä viikonloppuna, jolloin ei häirintyisi niin monen ihmisen töihin meno, työnteko... Toisaalta ylimääräisille poliiseille joutuisi viikonloppuna maksamaan enemmän kuin maanantaina? Mutta Trump tulee jo sunnuntaina, joten silloin jo pitää tuoda paljon poliiseja muualta Suomesta ja maksaa heille ylityö-, sunnuntailisiä. Monen poliisin loma on kuulemma peruttu (omalla päätöksellä tai harvemmin pakolla).

Epämääräiset viittaukset matkailun lisääntymiseen Suomeen, koska Suomi mainitaan ohimennen parissa uutisessa, eivät kelpaa minulle. En usko, että on mitään mitattavissa olevaa vaikutusta. Kovaa faktaa pöytään.

Käyttäjän rikukivela kuva
Riku Kivelä

Tänään oli uutisissa jotain taas. Esim. YLE:n TV-uutiset kanavalta 1 kello 20.30 lähtien. Mannerheimintie saatetaan sulkea tuon lähetyksen mukaan. Olikohan Seitsemän uutisissa MTV3:lla, että kauppatori tai jokin tori (en muista varmasti, mikä tori) saatetaan joutua sulkemaan.

Käyttäjän rikukivela kuva
Riku Kivelä

"Poliisin lasku mitataan miljoonissa

Helsingin poliisille hintalappu on paljon suurempi kuin kaupungille. Ylikomisario Pekka Höökin mukaan hinta-arvio on tällä hetkellä noin kahden miljoonan luokkaa.

– Se on tämän hetken karkea arvio, Höök sanoo.

– Siihen kuuluvat suorat kustannukset eli henkilöstöhuoltokustannukset (mm. majoitukset ja ruokailut), kalustolainat, polttoaineet ja niin edelleen. Palkkakustannusten vaikutuksia on tässäkin arviossa jonkin verran, mutta pääosin niitä ei ole siihen laskettu.

Höök arvioi, että kuluu vielä pitkä aika ennen kuin lopullista arviota voi poliisin kustannuksista voi tehdä. Tapahtuman massiivisen kokoluokan lisäksi nopea valmistautumisaika saattoi nostaa kustannuksia."

Lähde: https://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/huipp...

Ylimääräinen polttoaineiden käyttö merkitään Suomen kasvihuonekaasupäästöiksi ja koska niiden määrä on rajattu, se on jostain muusta pois Suomessa. Myyty bensiini, lentobensiini ja diesel tilastoidaan ja niistä lasketaan Suomen vahingoksi kasvihuonekaasupäästöt. YLE:n eilisen lähetyksen mukaan toimittaja kertoi, että ennen Trumpin konetta laskeutui lentokentälle Air Force Two. Vaikka Pence pysyi USA:ssa. Eli varakone oli mukana, vaikka kaikki matkustajat (ulkoministeri, Valkoisen talon työntekijöitä ja neuvonantajia, turvamiehiä) olisivat mahtuneet yhteenkin. Jos lentokoneeseen olisi tullut tekninen vika, presidentti olisi varakoneella ehtinyt takaisin kotimaahan niin kuin oli suunniteltu. Pöyristyttävää öljyn tuhlausta ja kasvihuonekaasupäästöjen aiheutusta.

Autosaattueet olivat pitkiä.

Lehdistötilaisuuteen lentämällä tulleista toimittajista melkein kaikki tulivat turhaan, koska eivät päässeet esittämään kysymystä. Molemmat vastasivat toimittajien kysymyksiin, vaikka se olisi esitetty vain toiselle. Vastauksia olisi pitänyt lyhentää ja antaa mahdollisuus paljon useampaan kysymykseen. Mutta kannattaako toimittajia lähettää toiselta puolelta maailmaa tällaisiin tilaisuuksiin, koska vaikka kävisi niin hyvin, että pääsee esittämään kysymyksen, vastausta ei yleensä saa vaan jätetään vastaamatta, vastataan jotain löyhästi liittyvää, kierretään jne.

Käyttäjän rikukivela kuva
Riku Kivelä

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/20180717220107859...

"Ylikomisario Pekka Höök Helsingin poliisilta kertoo, että myöskin poliisin kuluista tiedetään tällä hetkellä pelkkiä karkeita arvioita. Hän voi kuitenkin varovaisesti veikata, että poliisin suorat kulut asettuvat noin kahden miljoonan euron paikkeille.

Arvio sisältää ainoastaan suorat kulut, kuten kaluston huoltoineen ja henkilöstön ylläpidon. Erinäiset lisäpalkkakulut sekä puolustusvoimien ja muiden virka-apua tarjonneiden tahojen menot ovat lisäksi asia erikseen."

Käyttäjän rikukivela kuva
Riku Kivelä

YLE:n USA:n toimittaja Paula Vilén tuli Helsinkiin ja lehdistötilaisuuteen, ei päässyt esittämään kysymystä. Suomen USA:n suurlähettiläs tuli Helsinkiin parin sekunnin takia (lentokentälle ottamaan vastaan).

YLE:n "Lähi-idän" kirjeenvaihtaja tuli 2017 Presidentinlinnan itsenäisyyspäivän vastaanottoa varten Suomeen ja oli jo seuraavana päivänä takaisin tekemässä juttua Israelissa!

Lentäminen on riistäytynyt käsistä juuri niiden ns. "hyvien ihmisten" toimesta, jotka syyllistävät ilmastonmuutoksesta muita.

Halvan lentämisen takia nykyään on joka lajin vaikka kuinka usean eri ikärajan MM-kilpailuja. Jne.

Käyttäjän rikukivela kuva
Riku Kivelä

Paljonko tuli yksityiselle sektorille kustannuksia? Vihannekset menivät pilalle ja jäivät myymättä, koska lyhyellä varoitusajalla tuli tieto, että myyntipaikka sosialisoidaan päiväksi viranomaisten haltuun.

Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava

Jos oot Facessa, niin kiva, jos lähetät kaveripyynnön. Harvinaista, et tääl on tuollasia nuoremman näköisiä vaikuttajia. Kai saa sanoa, että kuvakin on todella hyvä :)

Käyttäjän rikukivela kuva
Riku Kivelä
Käyttäjän rikukivela kuva
Riku Kivelä

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/20180719220108418...

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/20180717220107859...

Miksi esim. toimittajien ylellinen ruokailu, juomailu, herneet ja mansikat yms. piti Suomen veronmaksajien kustantaa? Onko tällainen yleinen käytäntö muualla?

Ilmaisia mansikoita ja herneitä tämän lähteen mukaan: http://timouotila1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/258370...

Uutiskuvissa näkyi toimittajille tarjotun ihan oikean ruokakokonaisuuden.

Käyttäjän rikukivela kuva
Riku Kivelä

https://www.apu.fi/artikkelit/kenelle-jaa-lasku-tr...

"Suomi sen sijaan ei ole ilmoittanut maksavansa vieraiden huoneita."

Kokouksen jälkeen kerrottiin, että Suomi maksoi "vieraiden" majoituskulut. Siis Trumpin ja hänen vaimonsa yöpymisen (+ tiettyjen muidenkin), Putin tuli (myöhässä), kokousti, lähti.

Käyttäjän rikukivela kuva
Riku Kivelä

https://yle.fi/uutiset/3-10311518

YLE:n artikkeli 19.7.2018

Varastanpa koko artikkelin alle, koska YLE:ä pyöritetään varastamalla suomalaisilta:

"Trumpin ja päävieraiden majoittumisesta viisinumeroinen lasku, huippukokouksen kustannukset yli 4 miljoonaa euroa – laskun maksaa Suomi

Kansainvälisten huippukokousten järjestäminen ei ole halpaa, ja käytäntönä on, että tapahtuman isäntämaa maksaa laskun.

Puolustusvoimien virka-apuun 400 000 euroa, toimittajien saunomiseen, herneisiin ja mansikoihin kymppitonni. Helsingissä järjestetyn Donald Trumpin ja Vladimir Putinin tapaamisen hintalappu kohoaa yli neljään miljoonaan euroon. Tarkka summa selviää vasta syksyllä.

Huippukokouksen kulujen arviointia vaikeuttaa se, että laskut jakaantuvat useille toimijoille.

– On myös hankala laskea hintaa sille, että moni virkamies jätti kokousjärjestelyn keskellä muut työnsä myöhemmäksi, kehittämisjohtaja Tapio Aaltonen sisäministeriöstä huomauttaa.

Varmuudella voidaan silti sanoa, että kokousjärjestelyistä koituu valtiolle usean miljoonan euron verran maksettavaa.

– Kansainvälisissä vierailuissa yleiskäytäntö on, että isäntämaa maksaa viulut, kertoo ulkoministeriön ajankohtaisviestinnän päällikkö Vesa Häkkinen.

– Tämä on maailmanlaajuinen käytäntö ja toimii vastavuoroisuuden periaatteella, hän jatkaa.
Sisäministeriö suurin maksaja

Suurimman osan huippukokouksen kuluista maksaa sisäministeriö. Tapio Aaltonen kertoo, että kokonaisuudessaan ministeriön kulut ovat noin 2,7 miljoonaa euroa.

– Luvut ovat toistaiseksi arvioita. Tarkemmat summat selviävät vasta syyskuun aikoihin, Aaltonen sanoo.

Sisäministeriön hallinnonalalla kuluja kertyi muun muassa Helsingin poliisin, keskusrikospoliisin, suojelupoliisin ja rajavartiolaitoksen palveluista. Helsingin Sanomat uutisoi aiemmin (siirryt toiseen palveluun), että Helsingin poliisin osuus kuluista olisi noin kaksi miljoonaa euroa.

Poliisi esitti puolustusvoimille virka-apupyynnön. Sen hinnaksi on arvioitu noin 400 000 euroa.

Luku tulee täydentymään. Virka-apupyynnön laskuun kertyvät vielä hävittäjien ja helikopterien lentotunnit sekä niiden ja merivoimien alusten polttoainekulut.

Toiseksi suurin maksaja on ulkoministeriö. Ulkoministeriön viestinnän kulut huippukokouksesta ovat arviolta 1–1,5 miljoonaa euroa.

Tästä suurin kuluerä oli Finlandia-talon vuokraaminen ja varustaminen huippukokousta varten. Lisäksi kuluja syntyi esimerkiksi muonituksesta, vartioinnista ja tekniikan rakentamisesta. Ulkoministeriö myös muun muassa jakoi tabletteja toimittajien käyttöön.

Ulkoministeriö maksoi myös osan lentokenttäkuluista ja korvasi presidenttien liikkumisesta aiheutuneet kulut. Hintaa tälle kertyi 150 000 euroa.

Presidentin kanslia maksoi päävieraiden majoituksen

Oma lukunsa oli tasavallan presidentin kanslian osallistuminen huippukokouksen kuluihin. Kansliasta kerrottiin Ylelle, että heidän osaltaan kuluja kertyi hieman alle 250 000 euroa.

Kustannuksia syntyi tietoliikenneyhteyksien ja kokoustilojen rakentamisesta. Niiden osuus summasta on noin puolet. Rahaa meni myös muiden muassa catering-palveluihin, tarjoiluun ja henkilöstömenoihin.

Kansainvälisen käytännön mukaan presidentin kanslia vastasi myös presidenttipari Trumpin ja päävieraiden majoituksesta. Kanslian mukaan kymmenen päävieraan majoitus maksoi noin 10 000 euroa.

Trumpin delegaatiolle oli varattu Munkkiniemessä sijaitseva Hilton Kalastajatorppa -hotelli. Presidenttipari ja päävieraat yöpyivät sen vieressä sijaitsevassa Valtion vierastalossa.

Oman kortensa kekoon kantoi myös Helsingin kaupunki, jolle kokouksen on arvioitu aiheuttaneen kuluja noin 200 000 euroa.

Tämä tarkoittaa, että yhteensä järjestelyjen hinta asettuu nyt ilmoitetuilla menoilla noin neljän tai neljän ja puolen miljoonan euron tienoille. Luku voi kuitenki vielä nousta, kun tarkkoja toteutumia kirjataan."

Lisäksi: "Juttua ja otsikkoa on korjattu 20.7.2018 klo 16.15 tasavallan presidentin kanslia maksoi vain päävieraiden majoituksen eli noin 10 000 euroa. Klo 9.10 poistettu yksi Vesa Häkkisen sitaatti."

Käyttäjän rikukivela kuva
Riku Kivelä

Kuinkahan paljon ihmisiä ajettiin pois taloistaan? Ei ilmeisesti kovin montaa, jos ainuttakaan. Liikkuminen ulkona vain luodinkestävässä limusiinissa, poistuminen autosta linnaan valkoisen teltan suojissa, mistä syystä ei tyhjennetty taloja ihmisistä. Tarkka-ampujia toki tappamassa, jos joku olisi yrittänyt ampua telttaa kohti. Presidentinlinnaa vastapäätä (juuri sillä puolella, jolta presidentit saapuivat teltan kautta sisään) ei lähellä ilmeisesti ole edes taloja, en tosin tunne Helsinkiä, mutta näin kuvista näytti.

Kun presidentit kuitenkin soittelevat toisilleen, puhuvat politiikkaa ja käyttävät näissä puheluissa salassapidettäviä tietoja, onko kasvokkaisten tapaamisten järjestäminen aiheutettujen kasvihuonekaasupäästöjen, käytettyjen polttoainevarojen ja muiden kustannusten arvoista (tai arvokkaampaa)? On tietenkin heidän kannaltaan, koska nämä päästöt näkyvät Suomen päästöissä YK:lle aikanaan toimitettavissa asiakirjoissa.

Käyttäjän rikukivela kuva
Riku Kivelä

https://yle.fi/uutiset/3-10470799

"Hallitus ehdottaa kuluvan vuoden toisessa lisätalousarviossaan päämiesten tapaamisen menoihin yhteensä 5,7 miljoonaa euroa. Rahat menevät poliisille, rajavartiolaitokselle, puolustusvoimille ja ulkoministeriölle.

Kuluissa ei ole mukana tasavallan presidentin kanslialle aiheutuneita kustannuksia, koska kanslia ei pyytänyt niiden kattamista lisätalousarviossa. Kansliasta arvioitiin Ylelle heinäkuussa, että heidän osaltaan kuluja kertyi hieman alle 250 000 euroa."

Mutta kuinka paljon kuluja syntyi siitä, että arkipäivänä virka-aikaan Suomen kalleimpia, tärkeimpiä, vilkkaimpia alueita suljetaan, ihmiset eivät pääse töihin, työaikaa ja BKT:tä menetetään?

Kauppatori suljettiin koko päiväksi. Paljonko myyntiä menetettiin? En ole koskaan käynyt tuolla kauppatorilla, joten en tiedä, mitä siellä myydään. Kuinka paljon tuoretuotteita (tuoreita vihanneksia, kalaa, yms.) jäi myymättä huippukokouksen takia?

Samaan aikaan (vähän kokouksen jälkeen): "Iltalehti: "Orpo päästi vain kaksi uutta menolisäystä budjettiinsa - ”Vedimme todella tiukkaa linjaa”"

"Helsinki-Vantaalle 1,8 miljoonaa ja rokotusohjelmaan miljoona""

http://rikukivela.puheenvuoro.uusisuomi.fi/259517-...

Tapaaminen oli lyhyt ja tunnusteleva. Eikö nykytekniikalla voida järjestää keskusteluja ilman ilmastorikoksia?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset