rikukivela

Kehitysapuun esitetään yli 100 MILJOONAN EURON LISÄYSTÄ

Julkisen kehitysavun määrärahoihin esitetään valtion talousarvioesityksessä seuraavalle vuodelle 990 915 000 euroa eli 991 miljoonaa euroa.

Julkisen kehitysavun määrärahat (milj. euroa):

  • 2015: 1 016,4
  • 2016: 817,7
  • 2017: 881,2
  • 2018: 886,3

Nykyisen hallituksen ensimmäinen itse tekemä budjetti oli 2016. Huomaa kehitysapuun tehty (yllättävän pieni leikkaus, huomioiden kolmen hallituspuolueen eduskuntavaaliohjelmissaan kehitysapuun esittämiensä leikkausten keskiarvon!!!) leikkaus vuonna 2016. Sen jälkeen kehitysapu piti pitää ennallaan hallitusohjelman mukaan. Nyt kuitenkin on käymässä niin, että hallitus ei saakaan kaudellaan leikattua kehitysavusta mitään, vaan ollaan palaamassa vuoden 2015 tasolle (lisäbudjeteissa saattaa tulla vuodelle 2019 vielä lisää).

Sampo Terho, nyt olisi mielenkiintoista kuulla kommenttisi. Olet ottanut kantaa, että henkilökohtaisesti haluaisit, että kehitysapu lopetetaan. Kuka tahansa voi tarkistaa tämän yksinkertaisella Googlauksella: "Sampo Terho kehitysapu". Miksi Sampo Terho sallit sen, että hallitus röyhkeästi rikkoo yhdessä sovittua?

Suomalaiset ovat kyllä sangen erikoista kansaa, kun tällaisen nielevät. Suomalaisten sosiaalietuudet pidetään edelleen jäädytettyinä ja työttömiltä jopa leikataan rahamääriä, mutta ulkomaille esitetään suuri määrä lisää rahaa. Uutisissa asiaa tuskin mainitaan ja vaikka mainittaisiin, se ohitetaan olankohautuksella. Suurimmassa osassa maailmaa tällaisen politiikan seurauksena kaduilla olisi odotettavissa ankaraa vastarintaa hallitusta vastaan.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Korjaus julkaisun jälkeen kello 13.35: Ei tietenkään nykyinen hallitus tee enää vuoden 2020 budjettia, pahoittelen ajatusvirhettä. Näin sattuu, kun parissa minuutissa yrittää kirjoittaa kirjoituksen, eikä ehdi edes lukea, mitä on tullut kirjoitettua. Edellinen hallitus teki vuosien 2012, 2013, 2014 ja 2015 budjetit (nykyinen hallitus lisäbudjetissa kesken vuoden 2015 muutti sen vuoden budjettia hallitusohjelman mukaan niin, että päästöhuutokauppatuloja ei enää ohjata kehitysapubudjettiin), nykyinen hallitus vuosien 2016, 2017, 2018 ja 2019 budjetit.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Täysin kiville heitetty raha.

Antaa entisten siirtomaavaltojen hoitaa entiset alusmaansa.

Toni Rintala

Onkohan nuo luvut ihan lopullisia?

"Suomi käytti kehitysyhteistyöhön 956 miljoonaa euroa vuonna 2016"
https://valtioneuvosto.fi/artikkeli/-/asset_publis...

Muistetaan se, että myös EU antaa julkista kehitysapua, joka on meidän rahoittamaa. 2016 EU:n julkinen kehitysapu oli 75,5 miljardia euroa.

Ja OECD-maat:
"jäsenmaiden antama kehitysapu oli yhteensä 129 miljardia euroa vuonna 2016."

Pekka Iiskonmaki

#2
Kehitysapukympistä menee euro avuntarvitsijalle.

Sitten kannattasi antaa vain se euro.

Valtio ottaisi kummilapsia ja rahat heidän tililleen.

Käyttäjän ahkalevisalonen kuva
Kalevi Salonen

Mainitsemasi 10 % hyötysuhde on ihan ok, koska nykypolitiikan mukaan se lisää liiketoimintaa. Näin on kaikkialla muuallakin. Esimerkiksi reseptilääkkeiden jakelujärjestelmä maksaa tarpeettomasti reilun miljardin enemmän kuin lääkkeiden suorajakelu valtion/terveyskeskuksien kautta. Siitäkin apteekkareille jää käteen vajaa 100 miljoonaa. Samaa systeemiä ollaan juuri levittämässä soteen.

Käyttäjän rikukivela kuva
Riku Kivelä

Toni, tuo 991 miljoonaa on eilen julkaistussa valtiovarainministeriön valtion talousarvioesityksessä vuodelle 2019. Voit itse varmistaa, jos et minua usko: http://budjetti.vm.fi/

Toni, maksatukset olivat 955,7 miljoonaa euroa vuonna 2016, julkisen kehitysavun määrärahat 817,7 miljoonaa euroa samana vuonna. Ne ovat eri asioita. Lukuni ovat oikein. Kehitysapumääräraha on siirtomääräraha.

Käyttäjän veikko72vv kuva
Veikko Virkkunen

Heimopäälliköiden on pakko saada se mersu.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Niin on. Jos hän kuitenkin saa sen Suomesta, jää paikallinen mersukauppias työttömäksi ja määräaikaishuollot eivät hoidu.
Ehkä silloin kehitysapua on taas välttämätöntä korottaa, jotta huoltomiehiä voidaan lennättää Suomesta Mersun öljyt vaihtamaan.

Käyttäjän markolilja kuva
Marko Lilja

Uskomatonta hölmöilyä. Valtio ottaa 1,7 miljardia velkaa lähes yksinomaan kehitysapua varten.

Pidettäisi nyt ensin huolta omista köyhistä.

Pekka Iiskonmaki

100.000 kummilasta 1200 euroa per vuosi tekisi vain 120 miljoonaa ja apu menisi perille pankkien kautta.

Käyttäjän MiksuVes kuva
Mikael Vestama

Tuossa jokunen vuosihan sitten tehtiin myös tutkimus, joka osoitti, että Afrikan maat käyttävät vuositttain asekauppoihin täsmälleen yhtä paljon rahaa kuin mitä saavat kehitysapua. Eli noin oikeasti tuo kehitysapu onkin tuotantotukea aseteollisuudelle.

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Mikä olisi aseteollisuutta tärkeämpää?

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Keisari Bokassan kruunajaiset. Niihin kului kolmasosa Keski-Afrikan tasavallan koko budjetista.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Näistähän(kään) ei julkisesti puhuta. Vuotuisilla lahjuksialla eli kehitysavulla pidetään moni maa edes jotenkin järjestyksessä. Tähän tulisi muistaa lisätä ainakin toinenkin kulma. Kun henkilö x on pelastettu varmalta kuolemalta ja saanut turvapaikansa voikin alkaa lähettää tukirahojaan kotimaansa joiden tärkeys on enemmän tai vähemmän maassa kuin maassa. Jos molemmat poistettaisiin, mitä tapahtuisi?

Käyttäjän TimoHietanen kuva
Timo Hietanen

Kehitysavulla on saatu Afrikan väestönkasvu hyvään nousuun ja
Afrikka "kiittää" Eurooppaa loppumattomalla jonolla Välimeren
laittomia ylittäjiä. Kehitysapu on kaksipiippuinen juttu.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Hallitus tekee mieleistänsä politiikkaa, sitä kutsutaan demokratiaksi.

Seuraavien vaalien jälkeen kehitysapu nousee edelleen.

Johonkin sattuu, ja johonkin ei.

Elämä on.

Käyttäjän rikukivela kuva
Riku Kivelä

Nyt on kyse siitä, että puolueet valehtelivat äänestäjille. Lupauksista huolimatta kehitysapua ei leikattu.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Lupauksista huolimatta kehitysapua ei leikattu."

Eikös luvattu ettei koulutuksesta leikata?

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Kaikenlaista aina luvataan, ja koska äänestäjän muisti on lyhyt, niin poliitikot lupaavat menestyksekkäästi jatkossakin....

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Siinä sitä on savottaa kerrakseen, jos alkaa luetteloimaan kaikki petetyt vaalilupaukset.

Käyttäjän rikukivela kuva
Riku Kivelä

Ulkoministeriön hallinnonalan kohta 66.:

Varsinainen kehitysyhteistyö (siirtomääräraha 3 v) 528 195 550 246 586 006

v. 2017 tilinpäätös 528,2 miljoonaa euroa, v. 2018 varsinainen talousarvio 550, 2 miljoonaa euroa, v. 2019 esitys 586 006 000 euroa, lisäystä 35 760 000 euroa eli KUUSI PROSENTTIA

Lisäksi Finnfundin (Teollisen yhteistyön rahasto Oy) pääoman korottaminen (siirtomääräraha 3 v) 10 miljoonaa ja kehitysyhteistyön finanssisijoitukset (siirtomääräraha 3 v) 130 miljoonaa euroa, molemmat pysyvät täsmälleen samansuuruisina kuin aikaisempina vuosina.

Käyttäjän rikukivela kuva
Riku Kivelä

Nyt "Talousarvioesitys (14.9.2018)" kertoo, että julkisen kehitysavun määrärahoihin esitetään 988 668 000 euroa vuodelle 2019.

Eroaa siis vähän edellisestä ( Valtiovarainministeriön ehdotus (9.8.2018) ).

Siis 990,9 --> 988,7

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset