rikukivela

Päästöoikeuden hinta ylitti tänään jo 20 euroa!

Päivän korkein 20,67 ja kauppaa käytiin jonkin aikaa 20,60:n tasolla. Muistan, kun alkuvuodesta 2013 hinnat alkoivat kolmosella (ja senttejä päälle, ei 3X,XX), kaikkien aikojen alhaisin 2,81 euroa tonni.

Suomessa tästä(kään) tärkeästi asiasta en ole nähnyt poliittista keskustelua missään. Kilpailukyky heikentyy Suomessa ja EU:ssa vauhdilla tämän takia. Analyytikot ovat olleet hyödyttömiä hinnan ennakoinnissa. Vielä huhtikuussa (2018) Reutersin haastattelemien analyytikkojen "konsensus" oli 13,86 euroa keskimäärin vuodelle 2019.

Jos tämän vuoden tapainen kehitys jatkuu (tuskin voi jatkua), kivihiili on pakko ajaa alas jo reilusti ennen kuin kivihiilikiellot astuvat voimaan. Kivihiilestä kaasuun siirtyminen kiihtyy. Alankomaiden kaasuntuotanto on romahtanut samaan aikaan kun kysyntä kasvaa (https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-08-23/europe-s-unprecedente...). Alankomaat on jo nettotuoja (https://www.icis.com/resources/news/2018/08/21/10252162/end-of-an-era-as...).

Britannian kaasuntuotanto romahti jo aiemmin ja Britannian kulutuksesta karkeasti puolet tulee ulkomailta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Halpaa kuin saippua. Autoilija maksaa tuottamastaan CO2-tonnista noin 420 euroa pelkän polttoaineen veroina (co2-päästö 2.35 kg/bensiinilitra, vero 0.98 euroa/litra). Lisäksi tulee muita maksuja, joiden perusteluna on auton tuottama hiilidioksidi; kuten autovero ja vuotuinen käyttömaksu.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Mitähän tuolla hiilidioksidikaupalla oikein yritetään saavuttaa? On jäänyt hiukan epäselväksi.

Käyttäjän rikukivela kuva
Riku Kivelä

Merkittävä osa EU:n (typeristä) päästövähennyssitoumuksista.

Tuotanto voidaan siirtää vaikka Turkkiin (tulliliitto), Serbiaan tai Bosniaan (vapaa kauppa EU:n kanssa), joissa ei tarvitse maksaa päästöistä. Noissa maissa rakennetaan runsaasti uutta kivihiilivoimaa. Turkissa on Kiinan ja Intian jälkeen maailman kolmanneksi (absoluuttisesti) suurimmat suunnitelmat kivihiilivoiman lisäämisestä. EU:n veronmaksajat ja laitokset maksavat Turkille suuria summia lainoja ja tukia. Miksi en ole nähnyt koskaan Suomen tiedotusvälineissä kauhistelua Turkin kivihiilestä?

http://rikukivela.puheenvuoro.uusisuomi.fi/248713-...

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Vihreät luulee että saasteet pysähtyy valtioiden rajalle.

Käyttäjän rikukivela kuva
Riku Kivelä

"Mr Abbott told reporters as he arrived at Parliament this morning "the madness at the heart of all of our problems" is having a policy to reduce greenhouse gas emissions and this is why "I am so determined that we get out of the Paris agreement".

"As long as we are in it we will be running our power system to reduce emissions, not to give us affordable, reliable power," the former PM said."

Lähde: http://www.abc.net.au/news/2018-08-20/cabinet-mini...

Kapina ei saanut johtajaa vaihdettua, mutta silti on mahdollista, että Australia lähtee Pariisin sopimuksesta. Australian jo lupaamista toimista luovuttiin tämän kapinan takia.

Suomessa yksikään puolue ei vaadi, että Suomi eroaa Pariisin sopimuksesta tai UNFCCC:stä.

Käyttäjän lahtipe1 kuva
Petri Lahtinen

"Suomessa yksikään puolue ei vaadi, että Suomi eroaa Pariisin sopimuksesta tai UNFCCC:stä."

Nykyisessä kollektiivisen hulluuden ilmapiirissä pelkkä eroamisesta julkisesti puhuminen olisi käytännössä poliittinen itsemurha.

Käyttäjän rikukivela kuva
Riku Kivelä

"Kapina ei saanut johtajaa vaihdettua"

Turnbull voitti Duttonin 48-35, mutta perään tuli toinen äänestys, jossa Morrison voitti Duttonin 45-40. Sitä ennen Turnbull suostui eroamaan johtajan paikalta, kun suurin osa edustajista kannatti johtajaäänestystä.

Dutton oli siis Abbottin miehiä ja tukema.

Käyttäjän rikukivela kuva
Riku Kivelä

25,79 korkeimmillaan, kauppaa käydään nyt jo yli 25 euron tasolla!

Käyttäjän rikukivela kuva
Riku Kivelä

"Oulun Energian kaukolämmön energiamaksu nousee 7 prosenttia 15.10.2018 alkaen."

"...viimeaikainen päästöoikeuden hintojen moninkertaistuminen EU:n päästökauppajärjestelmässä on vaikuttanut kaukolämmön kustannuksiin jo merkittävästi"

https://www.oulunenergia.fi/uutiset/oulun-energian...

Käyttäjän rikukivela kuva
Riku Kivelä

Oululaisille turpeen veronkorotus oli myös huono asia:

"Turpeen verotusta kiristetään budjetissa kymmenen miljoonaa euroa eli lähes 60 prosenttia, hallituksen budjettiriihessä päätettiin. Nykyisin vero on 1,9 euroa megawattitunnilta ja se nousee noin kolmeen euroon."

"Sähkön ja lämmön yhteistuotannon verotusta kiristetään, mikä nostaa kaukolämmön tuotantokustannuksia 28 miljoonaa euroa, Energiateollisuus laskee."

https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/politiikka/art...

Käyttäjän rikukivela kuva
Riku Kivelä

"Viime vuonna (2017) valtio huutokauppasi 16,5 miljoonaa päästöoikeutta keskihinnalla 5,75 euroa tonnilta ja sai tuloja 95 miljoonaa euroa.

Tänä vuonna (2018) valtio huutokauppaa 16,2 miljoonaa tonnia oikeuksia eli se saisi 15 euron tonnikeskihinnalla tuloja 240 miljoonaa euroa."

Vuosiluvut suluissa oma lisäys.

https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/talous/artikke...

Mitään lähteitä ei artikkelissa mainita. Tietoa Suomen ja muidenkin EU-maiden päästöhuutokauppatuloista ja huutokauppahinnoista on vaikea saada käsiin. Virallisia tilastojulkistuksia en ole löytänyt.

Käyttäjän rikukivela kuva
Riku Kivelä

No niin, yhden päivän aikana hinta tullut alas 23:sta eurosta hintaan 18,90 euroa nyt. Alimmillaan "tänään" 18,83 euroa.

Oulun Energian ilmoitus oli ajoitettu tarkasti ja ilmeisen tarkoituksella juuri siihen päivään, kun hinta oli korkeimmillaan, eli Bloombergin mukaan 10.9. (edelleen ollaan päivämäärässä 13. syyskuuta, vaikka Euroopassa jo 14. syyskuuta), päätös ja tiedote tehtiin aamulla 11.9. Juuri 11.9. oli ensimmäinen päivä, kun hinta alkoi laskea. Päätös kiirehdittiin heti aamusta, ennen kuin hinta romahtaa enempää. Onnistuivat.

Hintojahan ei koskaan tarkasteta alaspäin. Nytkin hintoja vain oltiin nostamatta neljään vuoteen, vaikka fossiilisten polttoaineiden hinta romahti kesästä 2014 tuona aikana.

Oulun Energian kaukolämmön hinta nousee 15.10.2018

Julkaistu: 11.09.2018 - 10:59

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset