rikukivela

Olen vihainen

Viime kuukausina pelkästään vuokrataloyhtiön jätekatoksella käynti saa mielen matalaksi, vihaiseksi ja olon voimattomaksi. Lähes joka kerta kannen avatessa löytyy tavaraa aivan väärästä paikasta. Tänään aamulla biojätteet oli tyhjennetty, kun kävin katsomassa ja viemässä sinne biojätettä. Muutaman tunnin kuluttua, kun kävin uudelleen katsomassa, oli sama biojäteastia (tyypillinen kaikkialla läsnä oleva taloyhtiön kapea, ruskea biojäteastia) täynnä tavaraa täynnä olevia muovikasseja, JÄLLEEN KERRAN. Päällimmäistä vähän avasin, se oli täynnä vaatteita ja ehkä muita käyttöesineitä. Toisesta muovikassista näki läpi, että siellä oli tyypillistä kotitalouden sekajätettä, tyhjiä elintarvikepakkauksia, muoviroskaa jne. mutta ei biojätettä. Tätä on jatkunut jo pitempään. Melkein joka kerta viime kuukausina, kun astia on viimein tyhjennetty, se taas muutaman tunnin tai päivän kuluttua on päältä täynnä sinne kuulumattomia asioita. Jo vuosia aikaisemmin biojätteistä on löytynyt AA-paristoja, jopa nappiparistoja. Paristoja on löytynyt muutaman kerran (onneksi ei usein), viimeksi muistaakseni tämän vuoden puolella. Kun astia on täynnä sinne kuulumattomia asioita, roskakuski jättää tyhjentämättä astian. Paristoja tietenkään ei usein huomaa, joten ne eivät estä astian tyhjentämistä. Mutta kun biojäteastia on täynnä silitysrautoja, kattiloita, ongelmajätettä, leluja, elektroniikkaa, vaatteita ja yleisesti sekajätettä, astia jää tyhjentämättä. (Onneksi niitä on useampi.) Silloin isännöitsijä joutuu järjestelemään asioita, että astia saadaan tyhjennettyä. Tästä syntyy tietenkin aivan ylimääräisiä ja turhia kuluja, joiden maksumieheksi joutuvat kaikki asukkaat yhteisvastuullisesti. Syyllinen ei joudu maksumieheksi. Vaikka joutuisi, tuskin mitään saataisiin perittyä.

Biojäteastia ei ole mitenkään erityistapaus, vaan viime kuukausina täällä jok'ikinen jäteastia ja -säiliö (paperinkeräystä lukuun ottamatta, joka sijaitsee eri paikassa kuin jätekatos, ja joka on niin syvä, ettei sen sisältöä pääse lähemmin tarkastelemaan, mutta näyttää siltä, että siellä on enimmäkseen sinne kuuluvia asioita, eli postiluukusta tulevia mainoksia ja ilmaisjakelulehtiä) on toiminut vain yleisenä kippauskohteena, täysin riippumatta siitä, mikä säiliö tai astia on kyseessä, miltä se näyttää, mille se on tarkoitettu, mitä sen kyljessä lukee. Eli esim. metallin- ja lasinkeräysastiaa eräät talon asukkaat käyttävät kuin se olisi mikä tahansa sekajätesäiliö. Tämän toiminnan seurauksena vuokrankorotus on suurempi kuin sen muuten tarvitsisi olla, ja syyttömänä se harmittaa. Myös ongelmajätettä, huonekaluja ja muita jätekatokseen kuulumattomia asioita tuodaan sinne erittäin yleisesti. Vaikka jätekatos laitettiin hiljattain lukkojen taakse, tahti vain on kiihtynyt. Syyllisiä ovat siis talon asukkaat. Näitä hylättyjä huonekaluja varten isännöitsijä onkin joutunut solmimaan sopimuksen niiden kuukausittaisesta poisviemisestä, vaikka sen ei pitäisi kuulua taloyhtiölle. Syyllisiä ei saada kiinni ja maksamaan --> kaikki joutuvat maksamaan tämän sopimuksen kustannukset.

Sekajäteastioissa on viime viikkoina ollut paljon keräyskartonkiin kuuluvaa. Pitsalaatikoita ei viitsitä laittaa oikeaan astiaan, television pakkauspahvit menevät surutta väärään paikkaan. Viime viikkojen erikoisuutena on ollut, että selvästi keräyskartongiksi lajitellut muovipussit on heitetty sekajätteisiin. Epäilen, että kerrostalossa asuvien irakilaisten, afganistanilaisten, tunisialaisten, marokkolaisten, iranilaisten jne. nuorten miesten suomalaiset tyttöystävät ovat tehneet lajittelun, mutta miehet vieneet roskat. Eivät ole älynneet tai välittäneet kaataa sisältöä keräyskartongille tarkoitettuun paikkaan. Näitä pariskuntia ja avopareja (harvoin vielä aviopareja) asuu tässäkin talossa lukuisia. Myös yhteisasunnossa asuvia maahanmuuttajamiehiä, jopa neljää–viittä nuorta maahanmuuttajamiestä yhtä yksiötä kohti (ns. kotimajoituksessa, jakavat kulut vastaanottorahoilla). "Paperittomia"kin epäilen täällä majoitetun/majoittuvan, suomalaisten naisten hoivaamana. Sanomattakin on selvää, että yhtään suomalaista miestä ei asu tässä suuressa kerrostalossa (tuskin muissakaan) turvapaikanhakijanaisen kanssa. Ainoat suomalaiset pariskunnat ovat jo varttuneempaa väkeä. Talon väestö koostuu enimmäkseen yksin asuvista miehistä, vanhuksista (enemmistö naisia) ja yksinhuoltajista ja heidän lapsistaan. Lapsia on asukaslukuun verrattuna hyvin vähän, nekin melkein kaikki yksinhuoltajien. Taloon muutettaessa kysytään tuloja ja omaisuutta (siis niiden puutetta).

Lihava, tupakoiva (ylivoimainen enemmistö asukkaista tupakoi), erittäin pahasta yskästä (keuhkoahtaumatauti?) kärsinyt romaninainen sai päähänpiston ja alkoi hävittämään kaikkea irtainta omaisuuttaan. Hänen ymmärryskykynsä ei riittänyt ymmärtämään, että jäteastioilla on eri tarkoituksia. Niitä on eri värisiä, mallisia, kokoisia, erilaisilla teksteillä varustettuja. Näin hänet kerran itse rikoksessa, ja yritin selittää eri jäteastioiden tarkoitusta ja että hän ei voi laittaa kaikkea vain johonkin mukavan näköiseen astiaan, joka on lähimpänä ja jossa on tilaa. Hän ei selvästikään ymmärtänyt puhetta, vaikka oli täysin suomenkielinen. Useat romanit eivät täällä osaa edes lukea. Minultakin on tultu kysymään jopa hyvin yksityisissä asioissa, että "mitä tässä lukee?".

Jäteastioissa tekstit lukevat vain suomeksi. Selvästi olisi tarvetta mm. arabiankielisille selityksille eri astioiden merkityksestä. Ymmärtäisivätköhän sittenkään? Minkälaiset selitykset ovat jäteastioissa Irakissa ja Afganistanissa? Vai laitetaanko kaikki vain samaan? Heitetään luontoon? Jos joku tietää, haluan kuulla.

Lähimetsät ovat täynnä muoviroskaa, olleet vuosia. Ihmetyttää, minkälainen ihminen heittää roskan heti pois siihen paikkaan, missä sattuu olemaan. Kävelytiet, polut, autotien reunat, metsät jne. ovat täynnä tupakantumppeja. Minä en ole itse jättänyt yhtään ainoaa roskaa maastoon ikinä. Yhdesti yllättävä tuulenpuuska vei hanskojen päältä niistopaperin aika kauas, lähdin etsimään sitä ja lopulta sain kiinni/löysin.

Kerran näin, kun nuoret somalimiehet joivat Coca-Colaa kävellessään linja-autosta ja linja-autopysäkiltä takaisin kotiin kerrostaloon. Kerrostalon pääoven eteen jäivät vielä rupattelemaan ja juomaan virvoitusjuomaa loppuun. Lopuksi heittivät Coca-Cola-mukit (kohta kiellettävine) pilleineen vieressä olevaan pensasrykelmään. Eivät halunneet jättää siis muovimukeja ja pillejä asfaltille pysäköintialueelle, jossa seisoivat, vaan kävelivät pari metriä ja etsivät paikan, jonne roskan voi piilottaa. Heittivät ne sitten sinne vähän piiloon. Roskakori vaan oli aivan miesten vieressä. Ja vaikka ei olisi ollut, roskat olisi pitänyt viedä asuntoon ja laittaa siellä roskikseen.

Rummutus ja syyllistäminen ilmastonmuutoksesta ja muusta on ollut huipussaan presidentinvaalikampanjasta lähtien. Ruoka on suurimpia aiheuttajia, liha- ja lentoveroa ajetaan sisään ja puhutaan ruuan hiili- ja muista jalanjäljistä. Tietysti tärkein asia on se, että syöjien määrä pysyy hallinnassa ja tarpeeksi pienenä. Naurettavaa on, kun joskus televisiossa kauheasti mietitään, miten jollakin ruokavalinnalla on kymmenen prosenttia pienempi hiilijalanjälki kuin jollain toisella. Samaan aikaan täysin huomiotta jätettiin, että tätä näpertelyä harjoitti suurperhe. Lapsilukua ei kritisoitu. Sen sijaan elämänsä yksinäisenä elänyttä miestä syyllistettiin, kun osti naudanlihaa. Naudanliha on ilmaston kannalta huono valinta, mutta lapsettoman ihmisen jättämä "jalanjälki" häviää, kun hän kuolee. Jostakin syystä muuten Prismasta ainakaan Oulusta ei ole saanut muutamaan viime talveen ulkomaisia kurkkuja ja tomaatteja kuin aivan lopputalvesta, jos silloinkaan. Vielä joitakin vuosia sitten niiden saatavuus oli huomattavasti parempi, melkein ympärivuotinen. Nyt espanjalaisia kurkkuja ja puolalaisia sekä espanjalaisia tomaatteja ei saa Prismoista (en ole käynyt kaikissa) Oulussa, sama tilanne parina viime talvena. "Suomalaisen talvella kasvatetun tomaatin hiilijalanjälki on 5–7 kiloa tomaattikiloa kohden, kun taas Espanjasta kuljetetun tomaatin hiilijalanjälki on vain noin puoli kiloa tomaattikiloa kohden".

Jos suomalaiset välittäisivät ruuan aiheuttamista ympäristövaikutuksista, niin suomalaiset eivät olisi ylipainoisia. Ruuan hiilijalanjälkeä voisi alentaa selvästi pelkästään sillä, että kaikki söisivät vain sen verran kuin kuluttavat. Mutta ei. Valtaosa suomalaisista on ylipainoisia. Sen sijaan täällä Oulun kerrostaloalueilla näkyvät nuoret turvapaikanhakijamiehet eivät ole koskaan edes vähää ylipainoisia. Kierrätys ja hiilijalanjälki heitä ei silti kiinnosta yhtään. Sen sijaan somali- sekä muut musliminaiset (hyvin harvinainen näky täällä!) ovat useimmiten ylipainoisia.

---------------------------------

https://ilmasto-opas.fi/fi/ilmastonmuutos/hillinta/-/artikkeli/ab196e68-...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Maailman "paskalandioita" nähneenä voin todeta, että mitä etelämmäs päädytään, sen vähemmän jätehuolto ja kierrätys kiinnostaa ihmisiä.

"Eurooppalainen" sivistys päättyy Euroopan rajoille ja se näkyy jo heti Välimeren etelä- ja idän puoleisissa maissa. Jo lentokoneesta noustessa on aistittavissa eau de shitin tuoksu ilmassa. Onneksi siihen tottuu melko nopeasti.

En usko Riku Kivelän arvioineen väärin sitä, että varsinkin Afrikasta ja lähi-idästä saapuvat tuovat mukanaan myös kulttuuriensa vähemmän eurooppalaiseen kulttuuriin sopivia osia.

Monissa sivistysmaissa on käytössä "littering fee."

Puutteet omissa jätteenkäsittelytaidoissa voi näissä maissa korvata setelillä, joka ojennetaan roskaamisen havainneelle virkamiehelle.

Espanjassa esim. lasipullon rikkominen hiekkarannalle kustantaa jopa 1000 euroa. Singaporessa purkan sylkeminen maahan maksaa sen verran, että sylettää, mutta ei tee mieli sylkäistä toista kertaa.

Australiassa roskan heittäminen auton ikkunasta erämaahan on taatusti kalliimpaa kuin ajaa suomalaisella tiellä rikesakkonopeudella.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Suomalaiset ovat tehneet Itämerestä haisevaa leväsoppaa. Silti olemme kovia neuvomaan muita ympäristöasioissa.

Käyttäjän rikukivela kuva
Riku Kivelä
Käyttäjän ajjmikkola kuva
Jouko Mikkola

Joo, muistan kun kerran asuin eräässä Tukholman ongelmalähiössä kymmenkerroksisessa talossa ja jossa oman rappuni asukkaista arviolta noin 80% tuli Lähi-Idän ja Somalian suunnalta. Se oli erikoista kun roskapussit lensivät vähän väliä porraskäytävään, jota kukaan ei juuri käyttänyt korkeassa talossa.Toinen ilmiö oli että niitä ripustettiin pihapuiden oksille kuin joulukoristeita, tai vaan heitettiin pihan kukkapenkkeihin jne. Aina välillä juttelin ruotsalaisen kiinteistönhoitajan kanssa, joka oli kurkkuaan myöten täynnä koko sottaamista ja rikkomista. Hän sanoi että monilla eri kielillä on ilmoituksia postiluukuista laitettu, mutta mitään ei auta, sotkeminen jatkuu. Ja niin se jatkui, en tiedä miltä sitten tällä hetkellä näyttää.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Kirjoitus pitää varmasti paikkaansa, ei syytä epäillä. Taloyhtiön säännöt ovat isolla osalle asukkaille selvät, kaikki vaan eivät jaksa ( osaa tai viitsi ) niitä lukea. Jätteiden jälkikäsittely t. lajittelu on myös usein katoksessa astioiden kylkiin piktogrammein tai värikoodein merkitty. Valitettavasti, sillä ei kuitenkaan ole vaikutusta.

Aivan selvää on myös, että lajittelu on pääosin länsimainen ilmiö, eikä esim. Afrikan tai lähi-idän maista tulevilla ole välttämättä lajittelusta käytännössä mitään hajua, eikä myöskään lajittelulle halua tai tarvetta. Sen näkee livenä, kun lähi-idässä tai Afrikan puolella matkustaa. Saman ilmiön havaitsee myös eteläisessä Euroopassa.

Btw. Paskan levittäminen myös maisemaan on ihan oma lajinsa. Toissa syksyllä sienireisuulla törmäsin siirtolaisten leiriin. Kymmenen asuntovaunua keskellä vankkaa mäntymetsää kankaalla. Sotku oli aikamoinen ja asumisen turvallisuustekijät täysin nolla. asumisen standardeista puhumattakaan. Asukkaiden joukossa myös pieniä lapsia. Maanomistajan lupaa leiriytymiseen ei myöskään ollut.

Leiri olikin sitten talven aikana kadonnut, ja kun kävin samalla paikalla alkusyksystä, niin se paskan ja romun määrä n. sadan metrin säteellä leiristä oli järkyttävä. Alue kyllä siivottiin Syyskuussa ja siivoamisen kustannukset menivät sitten maan omistajan piikkiin. Cater Pillarilla tehty siivous ei ollut muuten kovin kivan näköistä sekään. Kyseiset retkeilijär eivät yllättäen olleet rekisterikilpien mukaan paikallisia partiolaisia.

Vaikka toki, kyllä pohjoismaalaisetkin sotkea osaavat, sitä ei käy kiistäminen. Metsistä löytyy lukematon määrä mätiä sohvia ja hylättyjä kodinkoneita. Se kun on liian kallista viedä niitä romuja maksulliseen keräyskeskukseen. Ruotsin puolella tuo kierrättäminen muuten on maksutonta ja romun lajittelussa saa kierrätyskeskuksessa henkilökunnalta vielä ilmaiseksi apua.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Ilman pakonomaista vähemmistöryhmien leimaamista kirjoitus olisi voinut olla ihan asiallinen avaus.

Suomi kuuluu yleisessä siisteydessä lähinnä itäblokkiin. Jos se ei ole oma tontti, roskat voi ilmeisesti ihan rauhassa kipata maahan.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

"Kerran näin, kun nuoret somalimiehet joivat Coca-Colaa kävellessään linja-autosta ja linja-autopysäkiltä takaisin kotiin kerrostaloon. Kerrostalon pääoven eteen jäivät vielä rupattelemaan ja juomaan virvoitusjuomaa loppuun. Lopuksi heittivät Coca-Cola-mukit (kohta kiellettävine) pilleineen vieressä olevaan pensasrykelmään."

Coca Colatölkit ja -mukit on suht koht helppo tunnistaa, mutta nuorten miesten tunnistaminen juuri somaleiksi lienee vaikeampaa.

Mutta muuten jätteiden saattaminen oikeisiin keräyspisteisiin on joillekin yksilöille ylivoimaista. Naaman väristä riippumatta. Valtateiden levähdyspaikoilla on välillä melkoinen kirjo suomalaista kodin irtaimistoa.

Käyttäjän ArtturiHard kuva
Artturi Hård

" Valtateiden levähdyspaikoilla on välillä melkoinen kirjo suomalaista kodin irtaimistoa."

Oliskohan noin? Ajelen 4-5 kertaa vuodessa Suomen halki etelästä pohjoiseen ja takaisin, enkä ole koskaan huomannut matkan varrella levähdyspaikoilla kodin irtaimistoa. Ilmeisesti liikutaan eri väylillä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset